Nakon godišnjeg odmora napokon ste ponovno u svome domu, ali prije nego što posegnete za čašom vode iz slavine pustite da voda iz nje teče nekoliko minuta. Naime, ako su slavine neko vrijeme bile suhe, u njima se može nagomilati niz opasnih bakterija.

Najbolje bi bilo da, prije nego što napunite čašu, pustite da isteče desetak litara vode, savjetuju zaposlenici njemačkog Centra za savjetovanje potrošača. Ta voda ne mora otići u odvod jer je sasvim dobra za, primjerice, zalijevanje cvijeća.

Čaša vode Zašto nije dobro piti vodu koja je preko noći odstajala u čaši?

Bakterija legionella, uzročnik vrlo opasne legionarske bolesti, množi se u toploj ustajaloj vodi i ljudi se njome mogu zaraziti čak i udišući čestice za vrijeme tuširanja. Spomenuta bakterija kod nekih osoba može prouzročiti tešku upalu pluća, nerijetko i fatalnu, sa simptomima koji nalikuju gripi.

Voda u plastičnoj boci Zašto ne smijemo piti vodu iz plastične boce koja je stajala u autu?

Imate li osobu od povjerenja koja će vam obići kuću dok ste na putovanju ili na godišnjem odmoru, zamolite je da povremeno otvori slavine jer cirkulacija vode sprečava multipliciranje bakterija, kažu iz njemačkog centra. (Hina)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju