Ako ste u braku, ljubite li se često s partnerom? Ljubljenje je puno važnije za bračnu zajednicu nego što možda mislite. Najveći razlog zašto je ljubljenje važno jest taj da ono prethodi intimnosti. Jedna studija pokazala je da je mnogim muškarcima važnije s kime se ljube nego s kime spavaju na spoju.

Psihologija ljubljenja kaže da je to oralni kontakt s drugim ljudskim bićem koji je nevjerojatno privatan i vrlo intiman. Poljupci s voljenom osobom imaju brojne blagodati te mogu na osobu utjecati fizički, emocionalno i duhovno.

Neki bračni savjetnici svojim klijentima s problemima u braku govore da se trebaju ljubiti svaki dan

Tijekom ljubljenja tijelo doživljava podražaje i izlučuje veće količine oksitocina, hormona koji vam pomaže da se još više povežete s partnerom.

Fizičke dobrobiti ljubljenja

Većina bračnih parova poljubi se ujutro na odlasku iz kuće, ali to s vremenom postaje više navika nego bilo što drugo. Isto kao kada na izlasku uzmete mobitel i popijete šalicu kave. Međutim, i dalje ima mnoge fizičke prednosti za ljudsko tijelo:

  • Ljudi koji se ljube svaki dan žive do pet godina dulje od onih koji se ne ljube.
  • Nalet krvi koji dolazi s poljupcem može pomoći u liječenju mrlja na licu i dermatitisa.
  • Nalet kemikalija do kojeg dolazi zbog fizičkog kontakta uzrokuje povećanje pulsa na više od 100 otkucaja u minuti, što može biti jednako dobro kao tjelovježba.
  • Da biste nekoga strastveno poljubili, potrebno je aktivirati čak 29 mišića na licu, što može pomoći u smanjenju bora.
  • Usne su mnogo osjetljivije od vrhova prstiju i kada nekoga poljubite, stimulirate sve važne živce u tijelu.
  • Razmjenjivanje sline tijekom ljubljenja zdravije je nego što mislite - može pomoći u izgradnji snažnog imunološkog sustava za borbu protiv bolesti i održavanje zdravlja.

Emocionalne dobrobiti ljubljenja

Što se više ljubite s partnerom, to ćete se osjećati povezanije i bliskije.

Kad se usne spoje, mozak počne lučiti koktel kemikalija koji izaziva osjećaj velike ugode i zadovoljstva. Nalet hormona u tijelu stimulira neurotransmitere poput serotonina, oksitocina i dopamina. Uzbuđenje koje osjećate dolazi iz centra za užitak smještenog duboko u mozgu, a koji je u takvim trenucima u petoj brzini.

Kada stimulirate to područje mozga, to je kao da uzmete malo droge poput kokaina te tijelo počne žudjeti za tim zbog osjećaja koji mu daje. Sljedeći put kada se poljubite i poželite još, to je zato što vaš mozak "priziva" dijelove odgovorne za užitak i zadovoljstvo.

Poljubac Saznajte sve vrste poljubaca i njihova skrivena značenja

Slika nije dostupna Nemojte to raditi: Pet nerealnih ciljeva koji uništavaju veze i brakove

Duhovne dobrobiti ljubljenja

Poljubac dovodi mozak u stanje u kojem se partneri mogu "sinkronizirati" jedno s drugim, što znači da veza postaje mnogo dublja. Ne samo da se vaš mozak i mozak vašeg partnera povezuju, već se i vaše srce i emocije uključuju u tu stimulaciju.

Postoje razni načini ljubljenja, ali dubok i strastven poljubac je posebno intiman i spiritualan. Za međusobnu povezanost među partnerima učinit će puno više nego poljubac u obraz jer ih povezuje na višoj razini.

Neki bračni savjetnici svojim klijentima s problemima u braku govore da se trebaju ljubiti svaki dan. U teoriji je to lako jer kada postanete vrlo intimni jedno s drugim, na taj način obnavljate povezanost koja je nekada postojala. Iako ćete se možda u početku morati "prisiliti" na ljubljenje svaki dan, ono će vas zbližiti i povezati i na duhovnoj razini.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju