Pranje zubi dva puta dnevno, korištenje zubnog konca i vodica za ispiranje trojstvo je idealne dentalne higijene koje se mnogi ne pridržavaju, a zbog čega imaju dentalne probleme


Preskačete li pranje zubi prije spavanja, radite veliku grešku za zdravlje vaših zubi, slažu se brojni stručnjaci. No stomatolozi upozoravaju da je jednako loše ako ne koristite zubni konac.

Za optimalno zdravlje zubi važno je koristiti zubni konac jednom dnevno, otprilike pola sata prije nego što planirate očetkati zube pastom.

Istraživanje National Health and Nutrition Examination Surveya otkrilo je da čak trećina Amerikanaca starijih od 30 godina nikada ne koristi zubni konac. Ove se brojke značajno povećavaju u zemljama s nižom razinom dentalne higijene.

'Ako preskočite nekoliko dana da ne čistite zube koncem stavljate se u opasnost da se između zuba počinje stvarati kamenac. Varate se ako mislite da ćete kamenac očistiti zubnom pastom ili vodicom za ispiranje. U ovom slučaju pomaže samo zubar' kaže dr. Duong Nguyen.

'Bakterije koje uzrokuju karijes te infekciju desni skrivaju se u području između zuba i desni – jedini način da ih uklonite od tamo je sa zubnim koncem. Ako nikada ne koristite zubni konac s vremenom ćete početi dobivati karijes,' dodaje stomatolog dr. Timothy Chase.

Dr. Alison Newgard sa stomatološkog fakulteta pri sveučilištu u Columbiji ističe da jednom kada počnete imati problema sa zubima, izlažete se opasnosti od upale tkiva desni, slabljenja zubne kosti te u konačnici gubitka zuba.

Za optimalno zdravlje zubi važno je koristiti zubni konac jednom dnevno, otprilike pola sata prije nego što planirate očetkati zube pastom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju