Sigurno znate zbog čega plačete kada režete luk, no znate li zašto vas papar tjera na kihanje?

Okidači kihanja su brojni. Od prašine i bolesti, pa sve do raznih alergija. Međutim, što ako ste potpuno zdravi, a tijekom pripreme omiljenog jela dodali ste papar i odjednom počeli kihati?

Papar sadrži sastojak piperin, alkaloid koji uzrokuje kihanje.

Za takvu reakciju možete okriviti znanost. Naime, papar sadrži sastojak koji iritira nos i uzrokuje kihanje. Riječ je o sastojki piperinu, alkaloidu koji jednom kada uđe u nosnice, iritira završetke živaca i tjera nas na kihanje.

Bez obzira na to o kojoj se vrsti papra radi (crnom, bijelom ili zelenom), reakcija će uvijek biti ista, odnosno papar će vas uvijek natjerati na kihanje.

Pročitajte i 5 savjeta koji će spriječiti suze dok režete luk.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju