Depiliranje i brijanje intimnog područja postala je sasvim uobičajena ženska navika. Međutim, jeste li se ikada zapitali kakve opasnosti vrebaju tijekom depilacije i kako uklanjanje dlačica može utjecati na vaše zdravlje?

Megan Martin prvi put je otišla na depilaciju intimnog područja u ranim dvadesetima. Za Refinery 29 opisala je kako je bila zadovoljna rezultatom, sve dok jednog dana nije naišla na čudne kvrge na intimnom području.

Prestrašena je otišla kod svoje ginekologice koja joj je objasnila da nije u pitanju nikakva bolest, nego opaka reakcija na uklanjanje dlačica i dala joj dva razloga zbog kojih bi odmah trebala prestati depilirati intimnu zonu.

Dlačice se nalaze na intimnom području kako bi zaštitile krhko i nježno tikvo vagine i uretre. One tvore zaštitnu barijeru između tog područja i raznih zaraznih mikroba, nadražujućih sredstava i alergena.

1. Čupanje dlačica iz tijela nije 'prirodno'. Pogotovo ne na iznimno osjetljivom području tijela poput vulve i izaziva podljeve, krvarenje i bolno urastanje dlačica.

2. Depilacija voskom ima veliku 'higijensku' manu. U salonima nakon depilacije možda se ne mijenjaju špatulice s kojima nanose vosak, nego ih koriste i za druge klijentice. Na njima se nalaze ostaci dlačica i krvi tako predstavlja opasnost za zdravlje.

Prema jednom opsežnom istraživanju, 60 posto žena ima problema nakon uklanjanja dlačica, ali samo 4 posto njih zbog toga odlazi kod liječnika.

Dermatolozi upozoravaju kako depiliranjem i brijanjem otvaramo pore i izlažemo se raznim infekcijama.

Dlačice se nalaze na intimnom području kako bi zaštitile krhko i nježno tikvo vagine i uretre. One tvore zaštitnu barijeru između tog područja i raznih zaraznih mikroba, nadražujućih sredstava i alergena.

Ne samo da depiliranje izvlači dlačicu iz korijena, ono također oštećuje folikulu koja pomaže dlačici da od korijena dođe do površine kože. Zbog toga nova dlačica koja pokušava izrasti iz korijena zapne ispod površine i uraste
, kaže doktorica Whitney Bowe.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju