Božić je vrijeme veselja i dobre volje kada mnogi od nas žele učiniti nešto pozitivno i pomoći drugima, a udomljavanje napuštenih pasa i mačaka svakako se ubraja u plemeniti čin. Psić ili maca pod božićnim drvcem poklon je o kojem mnogi razmišljaju, no treba dobro razmisliti prije nego se odlučite na takav čin

Udomiti psa ili mačku vrlo je plemenit čin na koji ljude treba poticati, ali uvijek trebam imati na umu da je to odluka za desetak i više godina, koliko je životni vijek pasa i mačaka, osim ako ne udomite ljubimca starije životne dobi, što je posebno plemenit čin.

Zbog toga se pred božićne blagdane apelira da se odluka o poklanjanju kućnog ljubimca nikako ne smije donijeti brzopleto. U suprotnom, može se dogoditi da psić ili maca, nakon prvotnog veselja, postanu neželjeni kućni ljubimci i završe napušteni na ulici.

Pred božićne blagdane apelira se da se odluka o poklanjanju kućnog ljubimca nikako ne smije donijeti brzopleto. U suprotnom, može se dogoditi da psić ili maca, nakon prvotnog veselja, postanu neželjeni kućni ljubimci i završe napušteni na ulici

U doba koje slavi zajedništvo, čak 250 pasa o kojima se trenutačno brine Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba čeka novi dom.

Većina je pasa u samom Skloništu, a pedesetak ih je privremeno smješteno u domovima naših volontera. Tijekom blagdana mnogi razmišljaju o kućnom ljubimcu, no odluka o njegovu nabavljanju nikako ne smije biti brzopleta. Oni koji već dulje vrijeme razmišljaju o psu, mogu do subote posjetiti Dumovec. U Skloništu će upoznati različite pse, odgojene za lijep suživot s ljudima. Voljeli bismo da neki od naših pasa već ovaj tjedan pronađu novi dom, kaže Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba čija je sastavnica Sklonište u Dumovcu.

Dodao je kako će privremeni smještaj u Skloništu nakon Štefanja dobiti i psi koji iz svojih dvorišta pobjegnu preplašeni pirotehnikom. Zato je zamolio građane da se u blizini pasa suzdrže od nepotrebne buke.

Pse iz Dumovca građani mogu doći upoznati radnim danom između 10 i 12 te 14.30 i 16.30 sati, a u subotu od 10 do 14 sati. O psima se mogu informirati i u Životinjskom kutku (Vlaška 105, Zagreb).

Udruga Prijatelji životinja također apelira na građane da kao poklon za Božić ne kupuju životinje, već da udome psa ili mačku, naglašavajući da "životinje nisu za pod bor".

Vrijeme je predblagdanske groznice kupovanja darova, koja nikako ne bi smjela uključivati kupovanje živih bića. Prepuna skloništa odbačenih i neželjenih životinja važan su razlog da svi koji žele uljepšati ne samo blagdane nego i mnoge nadolazeće godine i sebi i nekom psu ili mački, pohitaju u sklonište, ističe udruga u priopćenju.

Predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman naglašava da bi skloništa za životinje bila prazna kada bi svi koji razmišljaju o kupnji životinje odlučili udomiti psa ili mačku, a da se kupovanjem životinja potiče okrutnost uzgoja i trgovine živim bićima.

Voditelj Mreže za zaštitu životinja Matko Boršić upozorava da "životinje nisu za pod bor".

Mnogi se već nakon Nove godine zasite slatkog ukrasa koji su dobili kao božićni poklon, pa životinje završe neželjene, u lošim uvjetima ili napuštene, ističe u priopćenju.

Prijatelji životinja pozivaju zato sve koji imaju uvjete za udomljavanje da posjete skloništa i udome napuštenu životinju, a za one koji nemaju uvjete da odnesu u najbliže sklonište stare deke kako bi psi lakše prebrodili zimu, pomognu donacijom, traženjem doma za određenu životinju ili kastracijom uličnih mačaka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju