Mačke su poznate kao velike čistunke i tijekom dana čiste se i po nekoliko puta. No, mace su sklone i još jednom zanimljivom ponašanju – međusobnom čišćenju. Zašto mačke ližu jedna drugu doznajte u nastavku teksta

Mačke se međusobno ližu da...

1. ...pokažu ljubav

Mačke uređivanje dlake doživljavaju kao razonodu. Mogu provesti sate čisteći sebe i jedna drugu. Na taj način pokazuju ljubav i privrženost. Iz tog razloga mace ponekad uređuju i svoje vlasnike te, primjerice, znaju češljati njegovu kosu svojim kandžama.

'Mačke uređivanje dlake doživljavaju kao razonodu. Mogu provesti sate čisteći sebe i jedna drugu. Na taj način pokazuju ljubav i privrženost'

2. ...dosegnu teško dostupna mjesta
Mačka će čistiti drugu mačku i zato da joj pomogne očistiti dijelove tijela do kojih sama teško može doći, kao što je zatiljak, ali i lice jer maca svoje lice može oprati jedino tako da navlaži šapu te njome prođe po licu. Druga mačka zato joj pomaže da pranje lica bude temeljitije.

Također, mačke si često međusobno čiste i uši, izvana i iznutra. S obzirom na to da su ove fascinantne kućne ljubimice poznate kao velike čistunke, nije čudo da su toliko revne u nastojanjima da u svakom trenutku budu potpuno čiste. Pročitajte i 6 razloga zbog kojih ćete odmah poželjeti imati mačku.


Mačke svoje vlasnike znaju iznenaditi i kada se u jednom trenutku međusobno ližu, a u drugom grizu. Ukoliko ovakvo ponašanje nije praćeno glasnim glasanjem ili govorom tijela pri čemu se mačka nakostriješi, odnosno podigne leđa u zrak, nema razloga za zabrinutost ( u suprotnom, mačke trebate razdvojiti).

Na taj način mačke se zapravo igraju, pa se tako može dogoditi da se u jednom trenu grizu i tuku šapama, a u drugom međusobno ližu. Time daju do znanja da je igra i dalje bezazlena.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju