Zašto se zapravo mladenka i mladoženja međusobno hrane tortom na vjenčanju?

Podijelite na

Jedan od najdugovječnijih običaja bez kojih ne prođe gotovo nijedno vjenčanje svakako je da se mladenka i mladoženja međusobno hrane tortom. Istražili smo otkuda zapravo potječe ova tradicija i što ona predstavlja

Autor : Zadovoljna Objavljeno: 9.12.2017 / 08:42

Zajedničko rezanje torte simbol je početka zajedničkog života

Zajedničko rezanje torte simbol je početka zajedničkog života (Foto: Shutterstock)

U antičkom Rimu, a kasnije i Srednjem vijeku, gosti su svadbenu tortu bacali u smjeru mladenkine glave jer se vjerovalo da to donosi sreću i plodnost.

Gosti bi se zatim okupili i uzimali komadiće torte s mladenke te ih uzeli sa sobom kući za sreću. Postoji i mit da su djeveruše svoj komad torte uzimale kući i stavljale ga ispod jastuka preko noći nadajući im da će im to donijeti sreću da nađu supruga.

"Mladenka i mladoženja međusobno se hrane tortom kao simbol obavezivanja da će se brinuti jedno o drugom te slavlja njihova novog zajedničkog života"

U Srednjem vijeku postojala je i tradicija prema kojoj su gosti naslagali torte, kolače i peciva jedne na druge i ako su se mladenci uspjeli poljubiti preko tog tornja bez da ga sruše, vjerovalo se da će im život biti pun blagostanja.

S vremenom se u torte počelo stavljati voće kao simbol plodnosti, a vjerovalo se i da će mladenki donijeti plodnost ako sama nareže tortu i podijeli je gostima. Kada su se počele raditi torte na više katova, mladenka je trebala pomoć kako bi stigla poslužiti sve goste do ponoći.

Mladoženja joj je počeo pomagati i tako se rezanje torte simbolički počelo smatrati njihovim prvim zajedničkim zadatkom kao bračni par i početkom njihovog zajedničkog života kao partnera.

Uskoro su se mladenka i mladoženja počeli međusobno hraniti tortom kao simbol obavezivanja da će se brinuti jedno o drugom te slavlja njihova novog zajedničkog života.

Zadovoljna.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Zadovoljna.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Zadovoljna.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se