Veze, osobito one ozbiljnije koje uključuju zajednički život, brak, djecu... i obično imaju neki svoj ritam. Od ponedjeljka do petka odlazi se na posao, kuha se večera, djecu se vozi u školu ili vrtić, svatko obavlja svoj dio posla.

U takvim danima često nemamo previše slobodnog vremena, a onda stigne vikend, ona dva dana koja bismo trebali provesti radeći nešto što volimo, bez obaveza.

Međutim, zajedno s vikendom kod mnogih parova raste i pritisak, a tijekom vikenda dogode se i svađe.

Osjećate li i sami da nekad u petak navečer na površinu počinju izbijati ljutnja i frustracije? Ako da, niste usamljeni.

Stručnjaci za veze Jocelyn i Aaron Freeman kažu da za to postoji razlog - neusklađena očekivanja oko toga kako provesti slobodno vrijeme.

Uzet ćemo primjer bračnog para koji je s približavanjem petka pun želja i nada oko vikenda koji dolazi.

Planiraju kućanske poslove, vrijeme s obitelji, druženja s prijateljima, romantičnu večeru, uživanje u hobijima.... Drugim riječima, žele puno toga.

Problem nastaje zbog činjenice da obje strane imaju puno ideja kako provesti dva slobodna dana, ali se ne slažu oko svake stavke s popisa "kako provesti slobodno vrijeme". I tada se dogode te vikend-svađe jer preko tjedna ponekad nemamo vremena čak ni za posvađati se, a osim toga već imamo obaveze poput posla i brige za djecu koje ne možemo zaobići.

Dobra vijest je da postoji rješenje.

Prema Freemanovima, kako biste se spriječili krah vikendom, u četvrtak navečer ili petak ujutro sjednite i razgovarajte te dogovorite vikend prioritete.

Planovi se, naravno, putem mogu promijeniti, ali poanta je u zajedničkom sortiranju i slaganju okvirnog dnevnog reda. Na taj način nitko se neće osjetiti zanemarenim, a i ne bi se trebale dogoditi situacije u kojima jedna osoba primjerice želi da zajedno očiste stan, a druga da leže na kauču i gledaju filmove.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju