Ako ste vlasnik psa, tada ste tijekom šetnji sigurno primijetili jednu njihovu neobičnu radnju – valjanje u izmetu, prljavštini ili čak manjim strvinama.

Čini se da se to naprosto ne može izbjeći, a vlasnike dovodi u nezgodnu situaciju čišćenja izmeta i prljavštine s dlake ljubimaca.

Istražili smo zašto to psi rade i kako se najlakše riješiti neugodnih mirisa nakon te radnje .

Čak ni danas veterinari ne mogu sa sigurnošću potvrditi o čemu je točno riječ, no postoji nekoliko pretpostavki.

Prema mišljenju veterinara Justina Catesa, psi imaju potpuno različito osjetilo mirisa od ljudskog pa im prijaju drukčiji mirisi nego nama. Njihov je njuh i trideset puta jači od našeg, a kako je riječ o dva potpuno različita sisavca, osjetilo mirisa također je različito. Ako se psu tijekom šetnje svidi određeni miris, nastojat će se čitav prekriti njime, pa makar to bio izmet drugog psa ili malena strvina poput ptice ili krtice.

To se često primjećuje upravo nakon kupanja, posebno ako ih se tretiralo šamponom koji nije namijenjen psima, nego ljudima, što bi prema ovoj teoriji značilo da im nikako ne odgovara sredstvo kojim ga vlasnici kupaju.

Psa kupajte isključivo šamponom koji je namijenjen psećoj dlaci.

Drugi su pak mišljenja da je riječ o ostatku lovačkog instinkta koji se mijenjao tijekom evolucije, no ostao je prisutan u određenoj mjeri. Tako trljanjem u prljavštini psi nastoje prekriti vlastiti miris kako ih druge životinje, za kojima bi potencijalno krenuli u lov, ne bi odmah mogle prepoznati kao predatore.

Treća teorija, u koju vjeruje i najveći broj veterinara, govori naprosto o obilježavanju teritorija i signaliziranju drugim psima. Kako su vukovi daljnji preci pasa, vjeruje se da su to naslijedili upravo od njih. Naime, vukovi prilikom nailaženja na mrtav plijen ili nepoznate mirise prvo onjuše, a potom se valjaju u njemu, posebice s dijelom tijela oko glave. Prilikom povratka u čopor daje do znanja drugim vukovima gdje je bio i na neki način obavještava o svome vrijednom nalazu i na taj način potiče lov.

Zasigurno ste tijekom šetnje primijetili da se nakon psećeg valjanja u neugodnim mirisima njemu približavaju i drugi psi te ga počinju njušiti. On im, prekriven novim mirisima, postaje silno zanimljiv te i druge potiče na traženje izvora istog mirisa.

Kako najlakše očistiti ljubimca?
Ta je situacija često neizbježna tijekom šetnje, a po povratku kući vlasnike čeka nimalo ugodan proces čišćenja. Evo kako to možete učiniti na što brži način, a da pritom olakšate i sebi i psu.

Prije nego što posegnete za vodom, svakako psa dobro očetkajte. Tako ćete biti sigurni da se prljavština ili ostaci strvina, poput krila ptice, nisu uvukli duboko u krzno. Tek potom okupajte psa, pazeći da pritom koristite isključivo šampone koji su namijenjeni psećoj dlaci. Ljudske šampone treba izbjegavati jer su njihovi sastojci preagresivni za pseću dlaku i kožu.

Vjeruje se da su psima zanimljivi mirisi koji su nama izrazito odbojni.

Stručnjaci koji rade u salonima za njegu pasa preporučuju da se kod izrazito jakih mirisa u kadu ili lavor u kojem kupate psa doda korica limuna. Naime, ona će se pobrinuti za uklanjanje eventualnih masnoća s dlake, a istodobno neće biti agresivna za dlaku.

No treba imati na umu da čitava ova radnja neće biti gotova za minutu. Zato imajte strpljenja i nemojte psu odavati znakove nervoze. Nakon kupanja dobro ga osušite ručnikom i nemojte ga puštati van sve dok se dobro ne osuši.

Naime, mokra dlaka vrlo lako na sebe navuče novu prljavštinu pa ćete morati u čitav proces krenuti ispočetka.

Ako pak tek razmišljate o nabavci psa i ovo vas nije obeshrabrilo, pročitajte i o tome koje su najinteligentnije pasmine koje će vam uljepšati život.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju