U današnjem vremenu društvenih mreža većina osoba koje su (pogotovo nedavno) izašle iz veze priznat će da uhode ili su uhodile bivšeg partnera/partnericu na društvenim mrežama.

Čak i ako s tobom osobom više ne želimo imati nikakve veze, znatiželja je ta zbog koje si ne možemo pomoći pa s vremena na vrijeme odlutamo na njezin/njegov Instagram, Facebook, TikTok, LinkedIn...

Uostalom, ta je osoba na neko, možda i duže, vrijeme bila dio vašeg života. Zato ne čudi činjenica da želite vidjeti ima li nekog novog, izlazi li, ako ima nekog novog kakva je ta osoba u usporedbi s vama... Možda duboko u sebi gajite i nadu u pomirenje.

Moguće je i da još uvijek tražite odgovor na pitanje zašto je veza završila. Je li odluka bila obostrana ili su potezi jedne strane doveli do razlaza?

U svakom slučaju, ako ste se pronašli u prethodnim rečenicama niste sami. Istraživanje provedeno na jednom sveučilištu u Ontariju pokazalo je da čak 88 posto ljudi ima tendenciju uhoditi svoje bivše na Facebooku.

Ako uzmemu u obzir koliko je vremena potrebno za prevladavanje prekida, ovaj podatak i ne izgleda tako šokantno. I premda se možda osjećate čudno dok pregledavate društvene mreže bivšeg partnera, to je zapravo vrlo prirodno.

Slika nije dostupna Kad istina boli... Situacije u kojima je poželjno (malo) lagati partneru

A zašto to radimo?

Prema riječima psihologinje Pamele Rutledge, koja proučava utjecaj medija i tehnologije na naše živote, u našoj je prirodi da obraćamo pažnju na druge ljude.

Čak i ako smo nešto prekinuli, želimo vjerovati da nas nitko ne može zamijeniti. Želimo potvrdu da smo cijenjeni ili dobra osoba, pa se nadamo da će druga strana bez nas biti barem malo tužna ili patiti, rekla je psihologinja i dodala da se ovdje ne radi o tome da nekoga ugrožavamo, nego smo stvarno znatiželjni.

Naravno, granica između te dvije stvari je tanka. Ako ulažete previše vremena u uhođenje nekoga, onda biste vjerojatno trebali razmisliti o tome da ipak drugačije provodite vrijeme, kaže.

Dakle, iako je uhođenje bivšeg partnera putem društvenih mreža nakon prekida normalno i očekivano, postoji trenutak u kojem moramo povući kočnicu i usredotočiti se na vlastiti mentalni oporavak.

Na kraju dana, sami sebi bismo trebali biti najvažniji i ne bismo trebali gubiti vrijeme tražeći odgovor na pitanje što je moglo biti. Zašto biste uostalom posvećivali svo vrijeme svijeta nekome tko vjerojatno ne radi istu stvar za vas?

Slika nije dostupna O ne, nije valjda? Sedam rečenica koje žena ne želi čuti od muškarca tijekom seksa

Zaljubljeni par Samo ljubav: 10 znakova da ste svojem muškarcu centar svijeta

Osim toga, spomenuta studija pokazala je da postoji veza između ljubomore i vremena provedenog na Facebooku. Što više toga otkrijete na društvenim mrežama, više ćete željeti. Naći ćete se u začaranom krugu iz kojeg ćete na kraju izaći povrijeđeni više nego onda kada vam je srce slomljeno.

Naravno, ne morate se kažnjavati zbog poriva da tu i tamo pogledate što se događa s vašim bivšim. Sve je to dio naše prirode. Ipak, u nekom trenutku pokušajte zaboraviti prošlost i okrenite se potpuno novoj budućnosti za sebe - jer bez obzira na to koliko ste shrvani, i ovo će proći.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju