Bedra su najkritičniji dio nogu mnogih žena. No postoji još jedan dio tijela koji većina pripadnica ljepšeg spola nikako ne voli. Riječ je o gležnjevima. Želite li ovaj dio noge dovesti do savršenstva i riješiti se sindroma 'debelih gležnjeva' otkrijte uzrok i riješite problem

1. Masno tkivo
Svaki kilogram viška taloži se u obliku masnog tkiva na rukama, trbuhu, bedrima, stražnjici, ali i gležnjevima. Želite li se riješiti masnih naslaga na tom području važno je vježbanje ciljano usmjeriti i na ovo zanemareno područje.

Kardio vježbe poput trčanja, preskakanja užeta, plesanja i plivanja idealne su za jačanje mišića cijelog tijela. Prije vježbanja dobro razgibajte zglobove, a nakon istegnite mišiće i tetive nogu.

Spriječite sindrom 'debelih gležnjeva' i skupljanje vode u nogama pravilnom prehranom i redovnom vježbom.

2. Voda
Osim u predjelu trbuha i bedara, zadržavanje vode u organizmu prvo ćete primijetiti i na vašim gležnjevima, posebno nakon duljeg zadržavanja u sjedećem položaju. Ono može biti znak loše cirkulacije, hormonalnih promjena, ali i loše prehrane.

Izbjegavajte slanu i masnu hranu poput hamburgera i prženih poslastica te gazirana pića. Isto tako, pijte puno tekućine, točnije vode i nezaslađenih čajeva te nakon duljeg sjedenja izvojite si barem pola sata dnevno za šetnju ili bilo koji oblik fizičke aktivnosti.

3. Genetika
Jaki, naglašeni gležnjevi često su genetska fizička osobina. Iako genetiku ne možemo mijenjati ono što možemo je izvući maksimum iz svojeg fizičkog izgleda uz pomoć ciljane tjeovježbe.

Svaki ili svaki drugi dan kod kuće napravite vježbe koje oblikuju i definiraju listove i gležnjeve.

- Obujte tenisice i stanite na klupicu, prag ili bilo koji povišenu površinu u vašem domu, ali tako da se oslonite samo na prste dok je peta u zraku.

- Izravnajte leđa i počnite se podizati na prste što više možete, zadržite položaj sekundu te spustite pete u početni položaj.

- Vježbu napravite na tri načina: s obje noge te posebno na jednoj pa na drugoj nozi

- Vježba se izvodi u tri serije po 15 ponavljanja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju