Nema potrebe da brojite baš svaki zalogaj, ali s dolaskom ljepšeg vremena većina ljudi ipak pripazi kakve obroke priprema. Kalorije se ne tope same od sebe pa smo za vas pripremili listu niskokalorične hrane koja je uz pravilnu pripremu raj za vaše nepce.

Na popisu su i potpuno jednostavna jela, ali i ona koja će pobuditi vašu kreativnost. Isprobajte ideju koja će vam najviše odgovarati.

1. Umak za tortilje od špinata i zrnatog sira

Oprane listove špinata, uz malo nasjeckanog češnjaka prokuhajte tri minute. Špinat ohladite u hladnoj vodi, a zatim ga nasjeckate. U drugu posudu u kojoj je zrnati sir, dodajte nasjeckani špinat, i češnjak, ako želite možete dodati i jedno jaje. Začinite solju i paprom. Najbitnije je sve dobro promiješati u jedinstvenu smjesu kojom ćete onda nadjenuti tortilje. President zrnati sir sadrži niski udio masnoće i pogodan je za dijetalnu prehranu. Dobra zamjena za špinat je i vlasac, pa možete potražiti i zrnati sir s već umiješanim vlascem.

2. Neklasične lazanje od kvinoje

„Majka svih žitarica“, drevna južnoamerička biljka – kvinoja u skladu je s bezglutenskom prehranom. Postoji više od 250 vrsta kvinoje, a zbog njezinih hranjivih vrijednosti UN je 2013.-u proglasio međunarodnom godinom kvinoje. Klasično slaganje lazanja, red tijesta - red mesa, zamijenite neklasičnim receptom – složite red povrća, red svježeg sira, red sjemenja kvinoje, a začine dodajte po izboru. Prije pečenja lazanja sjemenje kvinoje skuhajte na isti način kao i rižu.

3. Paprika sa zrnatim sirom

Za jednostavan i lagan obrok možete pripremiti salatu sa zrnatim sirom. Ultrakreativke u ovom slučaju tanjur mogu zamijeniti paprikom. Prerežete li ju na pola napravit ćete dovoljno mjesta za ostale zdrave sastojke ove lagane salate. Sitno nasjeckajte malo zelene paprike, malo luka i sve pomiješajte zrnatim sirom sa sušenom rajčicom. Ovu ljetnu salatu nećete morati dodatno začiniti jer će svježina namirnica i šarenilo boja biti dovoljni kako bi se zadovoljila osjetila mirisa, okusa i vida.

4. Punjena tikva

Na polovicu izdubljene tikve stavite pirjane gljive s lukom, prelijte sirom i posipajte peršinom. Tikvu sa svim sastojcima specite u pećnici i vaš je obrok spreman. Punjene tikve možete premazati majonezom, ali zdraviji odabir je svježi sir.

5. Šareni muffini

Za zdravu i niskokaloričnu smjesu za muffine bit će vam potrebno 1 jaje, 180 g zobenog brašna, pola praška za pecivo, 80 ml mlijeka i 80 grama zrnatog sira. Sve sastojke dobro promiješajte, a na kraju dodajte borovnice. Smjesu podijelite u kalupe i 15-ak minuta pecite na 180 stupnjeva. Ovaj recept za muffine idealan je primjer kako brzo i jednostavno napraviti niskokaloričan zalogaj.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju