Ukoliko umjesto u crnom vinu uživate u bijelom kako bi spriječili stvaranje naslaga na zubima vrijeme je da promislite o strategiji. Novo istraživanje donijelo je neke nove rezultate koji su pokazali kako bijelo vino i čaj utječu na tamnjenje zubne cakline

Bijelo vino sadrži kiseline koje povećavaju rizik nastajanja mrlja na zubima, a isto čine i čaj te razna druga pića.

Sveučilište u New Yorku napravilo je istraživanje u kojem su usporedili efekt nastajanja mrlja tijekom konzumiranja crnog i bijelog vina.

Slina ima mogućnost smanjenja štete pa je preporuka oprati zube barem 40 minuta nakon konzumacije.

Istraživanje je obavljeno na zubima od krave jer je njihova caklina najsličnija ljudskoj. Zube su prvo na nekoliko sati umočili u vino što je isti efekt kao uživanje tog pića tijekom večere.

Zatim su isto ponovili s crnim čajem. U usporedbi s vodom konzumiranje bijelog vina i čaja se pokazalo štetno za zube jer uzrokuje mrlje na caklini.

Bijelo vino je manje štetno od crnog, no konzumacija bilo koje vrste vina povećava mogućnost tamnjenja zubiju.

Iako istraživanje nije uključilo utjecaj ispijanja kave, otprije se zna da čaj ostavlja više mrlja na zubima od omiljenog jutarnjeg napitka.

Ukoliko ste pomislili kako ćete problem riješiti pranjem zubiju odmah nakon konzumacije, to je ustvari najgore što možete učiniti. Slina ima mogućnost smanjenja štete pa je preporuka oprati zube barem 40 minuta nakon konzumacije.

Ipak, neki stručnjaci sumnjaju u ovo istraživanje jer tvrde kako umakanje zubiju u vino i pijuckanje jedne ili nekoliko čaša bijelog vina ili čaja nemaju isti utjecaj na caklinu pa svojim pacijentima neće preporučiti odustajanje od uživanja u napitcima popt vina i čaja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju