Bivša farmerica Marinela Jantoš - Ella zaputila se u Polikliniku Nemetova kako bi provjerila je li sve u redu s njezinim zdravljem. Nakon tretmana kontrole gustoće kostiju s osmijehom na licu zaključila je kako je zdravlje ipak najvažnije

Nakon izlaska s Farme Ella je prvo uživala u čvrstom zagrljaju svoje 2,5 godišnje kćerkice Rozi Etel, a zatim se uputila na pregled u Polikliniku Nemetova.

'Prije odlaska na Farmu sam obavila sistematski pregled, prvi nakon puno godina i kada su mi rekli da je sve u redu, bila sam presretna', rekla je Ella.

Osteoporoza se može izbjeći, a i liječiti, tako da se na vrijeme zaustavi daljnji gubitak koštane mase.

Baš zbog toga s osmijehom je stigla i na kontrolu gustoće kostiju. S obzirom na njezinih 39-godina, Ella spada u dobnu skupinu koja bi trebala napraviti taj test, koji je u njezinom slućaju pokazao kako je sve u najboljem redu.

Osteoporoza je bolest obilježena gubitkom koštane mase, što za posljedicu ima povećanu lomljivost kostiju. Budući da se razvija polako i bez većih simptoma, do sada se otkrivala tek nakon prijeloma, najčešće kuka (bedrene kosti), kralježnice i podlaktica.

Nakon 40. godine postupno se gubi otprilike od 0,5 do 1 posto koštane mase godišnje. Zato tim vrhunskih stručnjaka Poliklinike Nemetova nakon navršene 40. godine života preporučuje kontrolu gustoće kostiju – denzitometriju, kako bi se poduzela što učinkovitija prevencija.

Denzitometrija je 'zlatni' dijagnostički standard, još uvijek nezamjenjiv u postavljanju dijagnoze. To je jedina pouzdana i bezbolna metoda za otkrivanje osteoporoze.

Osteoporoza se može izbjeći, a i liječiti, tako da se na vrijeme zaustavi daljnji gubitak koštane mase. Poliklinika Nemetova raspolaže stručnjacima iz svih grana medicine te nudi kompletnu uslugu obrade osteoporoze – od dijagnostike i laboratorijske obrade do liječenja i rehabilitacije. Osim denzitometrije, stručnjaci iz Nemetove kao najbolju prevenciju preporučuju vježbanje koje je svakako jedan od najvažnijih čimbenika liječenja osteoporoze.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju