Kako u proljeće stan i garderoba trebaju generalku, tako kozmetička torbica traži svoju porciju čišćenja i sortiranja proizvoda. Nakon razmatranja koje uključuje provjeru roka trajanja proizvoda i učestalost korištenja, odlučujemo što ostajem, a što zauvijek odlazi

Kao i sve drugo i kozmetički proizvodi imaju svoj rok trajanja. Svaki od njih na svom pakiranju uvijek imaju naznačen datum isteka.

Ako se dobro čuvaju, većina parfema, ima rok trajanja do tri godine, a ukoliko ih držite u njihovim originalnim kutijama, njihova se mirisna svojstva mogu i produžiti.

Kada govorimo o kremama za lice moramo biti svjesni da svojim prstima u nju možemo unijeti razne bakterije i nečistoće u čime može izgubiti svoja svojstva.

Stručnjaci zato preporučuju da pri korištenju kreme koristimo male spatule ili da pri odabiru krema obratimo pozornost na njihovo pakovanje i kupujemo one u tubici ili u bočici na pumpu.

Organska kozmetika ima kraći rok trajanja od 'normalne', dok ona mineralna traje znatno duže. Stručnjaci tvrde da ukoliko se pravilno koriste, mineralne pudere možete baciti tek kada ih potrošite do kraja.

No, proizvodi koje se naziva mineralnima, ali su u obliku kreme ili 'sticka' u sebi sadrže i druge sastojke pa ih se treba koristiti kao normalne kozmetičke proizvode.

Svaka tri mjeseca trebali bi očistiti svoje kozmetičke torbice i baciti svu šminku kojoj je istekao rok trajanja.

Kako čuvati svoju kozmetiku?
Svaka tri mjeseca trebali bi očistiti svoje kozmetičke torbice i baciti svu šminku kojoj je istekao rok trajanja. U svojoj torbi uvijek možete sa sobom nositi malu kozmetičku torbicu sa svime što vam treba rijekom dana za osvježavanje šminke.

Ostale proizvode spremite u veću torbu koju trebate redovito čistiti kako biste se riješili ostataka šminke i prljavštine vremenom nakupljene, a možete se i svako malo počastiti novom kozmetičkom torbicom kako biste izbjegli da vam u šminku uđe nepotrebne bakterije.

Praktični savjeti...
Dogodi vam se da vam se najdraži lak za nokte zgusne? Ne trebate zbog toga očajavati. Možete upotrijebiti razrjeđivač lakove za nokte kojeg ćete u nekoliko kapi usuti u svoj lak, dobro zatvoriti bočicu te je dobro protresti. Pričekajte nekoliko minuta i lak možete ponovno koristiti. Ako vam je lak i dalje pregust, slobodno ponovite postupak.

Pri tome, savjet je da ne koristite odstranjivač laka za nokte koji u sebi sadrži aceton jer će on uništiti lak i smanjiti njegov sjaj. Kako biste što duže očuvali svoj lak čuvajte ga na tamnijim mjestima, dobro zatvorenim u kutiji i daleko od utjecaja sunca.

>> Kozmetika koju (ne) smijete posuđivati

>> Koliko nas truje kozmetika?

S obzirom na svakodnevno korištenje šminke i ostalih kozmetičkih proizvoda treba obratiti pažnju i na nekoliko važnih činjenica koje često zanemarujemo. Ukoliko koristite britvicu za brijanje morate je dobro očistiti nakon svakog korištenja te je redovito mijenjati, jer nakon svakog korištenja, oko 36 posto ostataka na britvici su kožne stanice.

Četkice i spužve koje koristite pri šminkanju također morate održavati. Ukoliko imate kožu sklonu aknama ili masnu kožu, četkicu ili spužvicu kojom nanosite puder trebali biste oprati nakon svake upotrebe.

Poznata vižazistica Bobbi Brown savjetuje: 'Četkice bi se trebale čistiti svakih tri do pet mjeseci. Koristite svoj dlan kao šalicu za toplu, sapunastu vodu u kojoj ćete okretati četkicu sve dok nije čista. Nakon toga je dobro isperite te istisnite višak vode, vratite glavu četkice u prirodan položaj i ostavite je da se osuši prirodnim putem'.

Nakon što se otvore, maskara i tuš za oči idealno su mjesto za nakupljanje bakterija koje vlažnom okolišu bočice imaju idealno mjesto za razvijanje. Čak jedna od deset očnih infekcija kod žena uzrokovala je kozmetika kojoj je istekao rok trajanja.

Koliko dugo traju pojedini kozmetički proizvodi?
Sredstva za čišćenje šminke i tuširanje: Koristite ih odmah. Nakon što se otvore smanjuje se dužina njihovog trajanja. Ukoliko primijetite čudan miris riješite ih se.
Puder za lice: Do tri godine, ali ovisno u kojem je obliku. Svakako čistite pribor kojim nanosite puder.
Olovka za oči: Dvije do tri godine. S obzirom da ne sadrže vodu duže će trajati, ali s vremenom ulje u olovci može oksidirati što rezultira problemima pri nanošenju. Ukoliko se pojavi bilo kakva očna infekcija, svakako bacite olovku.
Sjenilo za oči u puderu: Dvije godine. Četkica kojom ga nanosite uvijek treba biti čista.
Maskara i tuš za oči: Tri mjeseca. Maskaru i tuš za oči trebate mijenjati svaka tri mjeseca i ako ste ih koristili samo nekoliko puta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju