Zadovoljna.hr
pretraživanje
  • Moda & ljepota
  • Zdravlje & Prehrana
  • Posao & Obitelj
  • Ljubav & Sex
  • Dom & Uređenje
  • Kultura & Zabava
Upravljaj obavijestima
  • Pratite Zadovoljna.hr
  • Nova TV
  • Dnevnik
  • Punkufer
  • Punkufer
  • Showbuzz
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • © Zadovoljna.hr
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Putovanja
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Zdravlje & prehrana

Što kada pretjeramo za obilnim stolom?

04. travnja 2010 Piše N.B.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bogat blagdanski stol, koliko god nas veselio, iskušenje je koje lako pređe granicu. Pretjerano uživanje u slasnim zalogajima slanih i slatkih poslastica, ponajprije stižu na naplatu u obliku osjećaja težine u želucu

Nadutost, poznata i kao edem, je posljedica zadržavanja tekućine u organizmu.

Uzrok tomu su najčešće poteškoće s probavom, sjedenje u istom položaju duže vrijeme, hormonalne promjene u menstruacijskom periodu ili menopauzi te povećano konzumiranje soli. Na sreću, nadutost je uglavnom kratkotrajna, a spriječiti je ili ublažiti možete konzumiranjem sljedeće hrane:

Svježe voće
Da biste se riješili nadutosti, konzumirajte isključivo svježe voće, ne ono iz kompota i sličnih voćnih pripravaka, jer je samo svježe voće bogato antioksidansima koji pomažu smanjenju zadržavanja tekućine u organizmu.
Posebice se to odnosi na bobičasto voće (jagode, maline, kupine i slično) jer je upravo ono najbogatije tim tvarima koji nas štite od slobodnih radikala.

Svježe povrće
Kao i voće, konzervirano povrće uglavnom sadrži aditive i soli koje imaju suprotan učinak kod nadutosti. Stoga unosite što više svježeg povrća u organizam jer je ono bogato vlaknima blagotvornim kod problema s probavom i ublažavanja nadutost.

Neke vrste povrća smanjuju osjećan napuhnutosti jer prirodno potiču organizam na izlučivanje tekućine. To su primjerice šparoge, repa, peršin, bundeva i češnjak.

>> Što želja za hranom govori o vama?

>> Hrana za bolji izgled i trikovi za zdraviji život

Đumbir
Liječnici poznate klinike Mayo preporučuju đumbir kao učinkovito rješenje probavnih smetnji. A dodati ga možete u gotovo sva jela od mesa, u juhe, variva, kompote, slatka jela i tijesto za kolače, kao svježe narezanog, naribanog ili u prahu. Poznat je i čaj od naribanog đumbira koji zagrijava cijelo tijelo.

Podijeli
  • Facebook
  • Twitter
  • WhatsApp
  • Viber
  • Email

Čitaj dalje

Još vijesti

 
Prati nas i na Instagramu!
Koji su vaši dojmovi na Advent??
@dasa_kovacevic
Savršeno prženu, hrskavu, taman slatku Morning Lab granolu Zagrepčanke Tijane potražite na policama Startaj Hrvatska u svim INTERSPAR i odabranim @spar trgovinama
Neopisiva ljubav s pastom... ❤
@divaisback 
#pastalover #zadovoljnahr
Želimo vam ugodnu sredinu tjedna! 😍
@iris_burbonov 
#bouquet #flowers #zadovoljnahr
pretraživanje
  • Pratite Zadovoljna.hr
  • Nova TV
  • Nova Plus
  • Punkufer
  • Punkufer
  • Showbuzz
  • Kreni Zdravo
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Politika zaštite privatnosti
  • Politika o kolačićima
  • Upravljaj obavijestima
  • © Zadovoljna.hr
Zatvori

MODA, LJEPOTA, LJUBAV, ZDRAVLJE,
UREĐENJE DOMA, SAZNAJ SVE ŠTO TREBAŠ
ZA SEBE NA JEDNOM MJESTU.

Prijavi se na
newsletter!

Please don't insert text in the box below!
modal close