Gubitak voljene osobe, čudovišta kojima pokušavamo pobjeći, kašnjenje na važan sastanak – sve se ovo najčešće javlja u noćnim morama. Za neke je odlazak na spavanje poput horor filma u kojem se javljaju najveći strahovi i nesreće

Kako bi barem donekle pomogli osobama koje se učestalo bude u znoju i panici, znanstvenici su pokušali otkriti što se krije iza uznemirujućih snova.

Prema onome što su dosad otkrili, vjeruju kako noćne more ne moraju biti direktno povezane sa stvarnim životom, ali mogu biti odraz spavačevih emocija i briga.

Pet najčešćih tema koje se provlače kroz noćne more su padanje, progon, osjećaj paraliziranosti, kašnjenje i smrt voljene osobe, kao i gubitak kose ili zuba, čak i među premladima da bi ćelavili.

Veliko njemačko istraživanje otkrilo je da postoje jasne razlike između noćnih mora žena i muškaraca. Muškarci češće sanjaju nasilje i fizičke napade, a žene se u snovima bore s teškim gubicima i seksualnim napadima.

'Teme poput padanja, progona i paralize nisu direktno povezane sa stvarnim događajima. Čudovišta mogu na neki način reflektirati strah od određenog zadatka koji osoba koja sanja želi izbjeći' objašnjava jedan od istraživača dr. Michael Schredl.

Tako je zabilježeno kako gubitak kose ili zuba češće sanjaju žene, a znanstvenici to povezuju sa strahom od starenja, kao i padanje, što se poistovjećuje sa zaljubljivanjem ili prekidom veze. Pad na ispitu podjednako sanjaju oba spola i obično se povezuje s nedostatkom samopouzdanja, dok se osjećaj paralize u snu često javlja kada se osoba u vezi ne osjeća dobro.

>> Žene više pate od noćnih mora nego muškarci

U istraživanju je sudjelovalo 2.000 muškaraca i žena koji su otvoreno govorili o svojim noćnim morama. Četrdeset i osam posto ispitanika reklo je da gotovo nikada nema noćne more, a svaki deseti ispitanik priznao je da ga često muče strašni snovi.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju