U Hrvatskoj ima više od 50 tisuća, većinom mladih i djece, koji boluju od anoreksije i bulimije, a najmlađa pacijentica imala je tek 4 godine. Stručnjaci su povodom Tjedna pažnje, ponovno upozorili na ovaj problem

Već osmi mjesec, gotovo svaki dan, otac 23-godišnje djevojke oboljele od anoreksije, prosvjeduje pred zagrebačkom Gradskom Skupštinom. Osim što godinama njegova udruga Nada od Grada čeka prostor, upozorava da se oboljeli od anoreksije i bulimije u Hrvatskoj nemaju gdje adekvatno i na vrijeme liječiti.

'Na Ghandijevski način, eto, tražim pravdu za kćer i one koje artikulira udruga Nada u smislu njihovih problema, a to su oboljeli od anoreksije i bulimije i njihove obitelji jer oni liječenja u Hrvatskoj nemaju', kaže otac djevojke, Hrvoje Rendulić.

Iako službeni podaci ne postoje, procjenjuje se da u Hrvatskoj više od 50 tisuća osoba boluje od anoreksije i bulimije, a to su većinom mladi, posebice djevojke.

'Znamo imati djevojčice stare 12 godina sa osteoporozom. Praktički imaju ispražnjene kosti kao žena od 80 godina, oštećen je mozak, ispražnjeno je srce, oštećen je probavni sustav. Praktički sve što dodirnete, svaki organ je oštećen', kaže psihijatrica Ljiljana Škrinjarić.

Svake godine zbog izrazito teškog stanja u bolnici završi više od 100 osoba oboljelih od anoreksije i 20-ak od bulimije.

'Sve ostalo se odigrava negdje izvan bolničkih uvjeta. Odigrava se u obiteljima koje pate, odigrava se u ordinacijama ili savjetovalištima', tvrdi Marina Kuzman iz Službe za školsku i adolescentnu medicinu HZZJZ-a.

Čim primijetite da se vama bliska osoba neprestano važe i opsesivno kontrolira unos hrane, ili povraća, a kilogrami odlaze, vjerojatno joj treba pomoć.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju