Različiti načini prehrane nerijetko su potaknuti željom za što vitkijim tijelom. No, ponekad razlozi samoinicijativnog konzumiranje određene vrtse namirnica može biti uzrokovano i zdravstvenim problemima

Možete li zamisliti da se vaši obroci sastojte isključivo od sirove hrane? Vjerojatno teško, no liječnici preporučuju barem jedan takava obrok dnevno.

'Prednost takve hrane je neupitna, resorpcija svih oligoelemenata je potpuna, energetski je potpuno uravnotežene, a organizam se to uopće ne trudi probaviti, a takav se obrok preporuča barem jednom tjedno, pojasnila je dr. Mandica Markovinović.

Sirova hrana se bazira na voću, povrću, orašastim plodovima, klicama i mahunarkama.Temperatura kojom se obrađuju namirnice ne smije prelaziti 40 stupnjeva.

'U sirovoj hrani se zadržava sve ono što gubimo kuhanjem', nutricionistkinja Irena Švenda.

Jedna od tri žene koje jedu isključivo sirovu hranu je Marta iz Šentjura u Sloveniji koja je 1999. oboljela od raka.

Liječenje je zahtijevalo za organizam razorna zračenja koji je uništio opaku bolest, ali ostavio teške posljedice. Nova dijagnoza postradijacijski kolitis značio je da su joj crijeva bila neupotrebljiva.

Mišljenje onkologinje bilo je da joj jedino operacija može pomoći, to jest, odstranjivanje dijela crijeva i želuca. Marta na to nije pristala, već je slučajno počela sa sirovom prehranom. Od tada se, kaže, opet osjeća živom.

Jelena je jedan zdravstveni problem na drugi - jako loš imunitet, hemeroidi, sinusi, problemi s bubrezima, mokraćnim putovima. Nakon prelaska na sirovu prehranu svakodnevni bolovi i muke su prestali.

'Prvi put nakon mjesec dana ove prehrane da mi je krvna slika bila uredu. Prvi put nakon 10 godina' kaže Jelena iz Karlovca.

Marijana iz Čakovca je na sirovoj hrani već dvije godine. Srećom, razlozi nisu bili zdravstveni, već se jednostavno htjela bolje osjećati.

'Kad sam to počela provoditi u djelo, bilo je nezaustavljivo. Gotovo tri mjeseca pila sam samo zelene sokove i jela salate. Izgubila sam osam kilograma bez ikakvih poteškoća, bila sam sita, nisam bila gladna i izgledala sam puno bolje nego prije.'

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju