Masnoće, osobito kod nježnijeg spola, vole se utaboriti na području oko struka. Rješavanje s tvrdokornim naslgama najčešće želimo ubrzati pred prvo skidanje u bikini, a do tada i, poželjno češće negoli što to potreba za lijepim izgledom nalaže, ovih 10 prvaka iz kuhinje je poželjno svakodnevno konzumirati

1. Celer – uz brojna svojstva snižavanja krvnog tlaka, smanjenja šećera u krvi i čišćenja jetre, debeli korijen je izvrstan diuretik i pomaže kod oslobađanja vode i štetnih tvari iz organizma. Celer je najbolje konzumirati svjež i to u obliku soka ili naribanog u salati.

2. Crvena paprika – baš poput ljutitog joj rođaka čilija, crvena paprika izvrsno djeluje na probavu prije svega zbog obilja vode u svom sastavu, a kako istovremeno ubrzava metabolizam poželjna je u procesima održavanja zdravog izgleda. Osim toga paprika obiluje vitaminom C i vlaknima kojim produžuje osjećaj sitosti. Papriku konzumirajte svježu, nasjeckanu i dodanu u zdrave namaze ili kao dodatak tjestenini i salatama.

Enzim zingibain kojim obiluje đumbir zaslužan je za ubrzanu probavu, te sagorijevanje masnoća

3. Skuša – obilje proteina te siromaštvo 'lošim' mastima plavu ribu intenzivnog okusa svrstava u najzdraviju iz morskog svijeta. Skuša je izvor Omega 3 i Omega 6 masnih kiselina, koje dokazano pomažu kod sprječavanja nakupljanaj masnoća u organizmu. Skušu je najbolje pripremiti kuhanu na pari, jak okus neutralizirat će dresing od maslinovog, ulja, limuna i malo svježe nasjeckanog peršina.

4. Suncokretove sjemenke – dijetalna vlakna najveći su moćnici u sitnim sjemenkama, dok u kombinaciji s vitaminom E, proteinima i složenim ugljikohidratima stišavaju probavu, nadutost i produžuju osjećaj sitosti. Sjemenke možete grickati, uz malo zrna soli i maslinovog ulja dodajte ih na kuhano povrće, salate, tjesteninu ili ih jednostavno grickajte kad god osjetite glad.

5. Avokado – zapostavljena jajasta lopta koju najčešće zaobilazimo na policama trgovine jedan je od najmoćnijih saveznika probave. Avokado obiluje kalijem koji pomaže u regulaciji ravnoteže tekućine u tijelu, te magnezijem koji je odličan u borbi protiv zatvora.

6. Đumbir - u našim domaćinstvima je ovaj ljutkasti plod dobio na popularnosti tek nedavno, a svi koji su ga isprobali slave njegov utjecaj na probavu. Naime enzim zingibain zaslužan je za ubrzanu probavu enzima, te sagorijevanje masnoća. Đumbir možete dodati u juhe, variva, naribati svježeg u salatu i nasjeckati pa posuti preko tjestenine.

Kvinoja sadrži uravnoteženu kombinaciju proteina, vitamina B i vlakana kojima ekspresno djeluje na ubrzanje metabolizma i zadržavanje osjećaja sitosti

7. Kvinoja - cjelovita zrna žitarice koja ima stoljetnu kulturu stanovnika Južne Amerike omiljena je među sportašima i manekenkama. Naime sitna zrnca sadrže uravnoteženu kombinaciju proteina, vitamina B, vlakana i složenih ugljikohidrata kojima ekspresno djeluju na ubrzanje metabolizma i zadržavanje osjećaja sitosti.

8. Cimet - začin za kojim posežemo kod pripreme slastica zaslužuje mjesto u svakodnevnoj prehrani, a volimo ga jer ciljano djeluje na masnoće sakupljene oko trbuha. Njegovi enzimi reguliraju razinu šećera u krvi te pojačavaju osjetljivost masnih stanica na inzulin. Žličicu cimeta (najbolje cejlonskog iz bio trgovina) pomiješajte u čaju ili smoothieju, dodajte u zdjelicu s žitaricama ili umiješajte s limunom i medom i pojedite ujutro natašte.

9. Komorač
– sočan i mirisan plod obiluje vlaknima, vitaminom C, kalijem i manganom. Dokazano je odličan za regulaciju probavnih problema, smanjuje zadržavanje vode u tijelu, te pomaže kod izbacivanja toksina i viška tekućine. Komorač možete konzumirati u salatama a posebno se preporuča čaj od komorača koji pomaže u stvaranju sitosti.

10. Banane - obilujuju kalijem koji pomaže pri uklanjanju viška vode iz organizma, a jedna banana sadrži čak 450 mg ovog elementa. Osim toga prirodni su izvor energije, pa konzumirajući bananu zatomljujemo lažne osjećaje gladi koji nas često dovode do zabranjenih zalogajčića koji su uzročnici masnih jastučića, dok su vlakna kojima banana obiluje ključni u ubrzavanju metabolizma. Bananu dodajte u zdrave napitke, jedite ih u kombinaciji s bobičastim voćem.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju