Masno tkivo koje se posebice kod žena nakuplja u predjelu oko struka nije nepoželjno samo zbog estetskih razloga, ono naime potiče nastanak brojnih zdravstvenih tegoba. A osim viška kalorija kojima se hrani otkrivamo i još neke razloge zbog kojih škembica ne posustaje u prelaženju ruba hlača

1. Starenje
Tijekom godina naš metabolizam usporava čime se navike debljanja i mršavljenja tijela uvelike mijenjanju. Posebice izražene promjene nastaju kod žena tijekom velikih hormonalnih promjena, primjerice menopauze, kada produkcija hormona estrogena i progesterona usporava. Takva promjena odgovorna je za zadržavanje masnog tkiva na trbuhu.

>>5 namirnica koje povećavaju salo na trbuhu

2. Trening baziran na pogrešnim vježbama
Kardio vježbama poput trčanja i vožnje bicikla utječu na zdravlje i formu tijela, ali ciljano nemaju gotovio nikakav učinak na nagolilane masnoće na trbuhu. Naime jedino kombinacija kardio i vježbi snage djeluje, jer vježbama s opterećenjem mišićna masa raste i potiče tijelo na sagorijevanje masti. Vrlo učinkovite su funkcionalne vježbe namijenjene aktiviranju grupa mišića.

Pretjeran unos zasićenih masnoća koje se nalaze u mesu i mliječnim proizvodima povećavaju masno tkivo na trbuhu



3. Pretjerana konzumacija prerađene hrane
Rafinirane žitarice poput bijelog kruha, čipsa te rafiniranih šećera koji su glavni sastojci gaziranih sokova i kupovnih slastica u tijelu potiču nastajanje upala i infekcija. A upravo je masno tkivo na trbuhu podložno upalama koje se održavaju na organima i pogoršanju krvne slike. poput gaziranih sokova i slastica povećavaju infekte u našem tijelu. Jedino prirodne namirnice poput voća, povrća i cjelovitih žitarica koje obiluju antioksidanasima i imaju protuupalna svojstva sprečavaju stvaranje sala na trbuhu.

4. Jedete krive masnoće
Pretjeran unos zasićenih masnoća koje se nalaze u mesu i mliječnim proizvodima povećavaju masno tkivo na trbuhu. Dok primjerice mononezasićene masti koje čine osnovu sastava maslinovog ulja i avokada, kao i omega-3 masne kiseline imaju protuupalno. Ipak treba imati na umu kako je umjereno konzumiranje i zdravih masti jedini put do zdravlja.

5. Vježbe s nedostatkom intenziteta
Vježbe koje opterećuju mišiće i izvode se u intervalima od nekoliko ponavljanja jedine su korisne u suzbijanju nepoželjnih nakupina oko struka. Naime njihova je prednost sagorijevanje više kalorija u kratkom vremenskom periodu.

6.Stres

Stres provocira lučenje hormona kortizola, koji inače stimulira endokrini sustav na način da dolazi do nelagode u želucu, koja se može donekle poboljšati ako se stalno konzumira hrana. Takav 'bolji osjećaj' s vremenom naime dolazi na naplatu jer je jedan od odgovornijih za gomilanje masnoća.

Nepravilan san dovodi i do nepravilne prehrane. Brojna su istraživanja pokazala kako nedostatak sna dovodi do povećanja kortizola, hormona stresa koji stimulira potrebu za masnijom hranom



7. Nedostatak sna

Nepravilan san dovodi i do nepravilne prehrane. Brojna su istraživanja pokazala kako nedostatak sna dovodi do povećanja kortizola, hormona stresa koji stimulira apetit. Osima toga manjak sna usporava metabolizam i povećava apetit. Nadalje, kad nedovoljno spavate žudite za masnijom hranom. Optimalno je čovjeku potrebno sedam sati sna dnevno.

8. Tijelo oblika jabuke
Svako tijelo već je poznato svojim oblikom spada u jednu od pet skupina. A ukoliko se na vašoj figuri masno tkivo najbrže množi u predjelu trbuha i struka, tada ste oblika jabuke. Stručnjaci naime navode kako genetske predispozicije takvog oblika tijela znače i puno težu borbu s nepoželjnim masnoćama.

9. Zdravstvene tegobe

Povišene razine testosterona ukazuju na problem policističnih jajnika, što je uvelike povezano s mršavljenjem.Prekomjerna tjelesna težina svakako je alarm za posjet liječniku, naime višak kilograma okidač je za brijne bolesti.

10. Nedovoljna motiviranost
Samo i isključivo potpuna predanost jedina pomaže u nastojanju da se oslobodite masnih naslaga. A kombinacija niskokalorične prehrane bogate vlaknima, s minimalno ugljikohidrata i šećera, u duetu zajedno s kardio vježbama i vježbama pod opterećenjem jedino je rješenje na putu do cilja koje može preduhitriti čak i genetiku.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju