Koliko ste puta rekli da od sutra krećete na dijetu te nakon samo nekoliko dana posustali i potpuno odustali? Ne brinite, niste jedini jer istraživanje pokazuje kako dvije od pet osoba to učine u prvih sedam dana dok samo jedna od 5 izdrži do kraja mjeseca. Razlog je zapravo vrlo jednostavan, a otkriti ga možete uz pomoć 3 jednostavna pokazatelja koje će vam otkriti vaše tijelo

1. POBUNA TIJELA
Drastične i vrlo stroge dijete mogu uzrokovati nagle promjene raspoloženja, glavobolju, nervozu, malaksalost pa čak i probavne smetnje. Razlog je taj što vaše tijelo pati jer ne dobiva što mu doista treba.

Rigorozne dijete šok su za organizam i zato ne pristajte na drastična rješenja

Rješenje: Vi poznate svoje tijelo bolje nego itko i zato ga slušajte. Razmislite što vam od hrane najviše nedostaje? Jesu li to ugljikohidrati, normalna veličina porcije obroka ili pak voće?

Rješenje se krije upravo u ovom odgovoru. Rigorozne dijete šok su za organizam i zato ne pristajte na drastična rješenja. Jedite raznoliko, ali umjereno i vaše će vam tijelo biti zahvalno.

>> 5 mitova o mršavljenju od kojih se zapravo debljamo

2. GLAD
Osjećaj gladi svakih pet minuta ili pak samo sat vremena nakon obroka ne mora biti jedini uvjet da izgubite kilograme,a upravo glad je odgovorna za odustajanje od željenog cilja. No snažan osjećaj gladi zapravo je signal da vaša dijeta nije izbalansirana zbog čega tijelo čuva unesenu energiju (hranu) u obliku zaliha i time se odupire mršavljenju.

Rješenje: kako bi izgubili kilograme bez snažnog osjećaja gladi potrebna vam je moćna hrana koja se sporo probavlja i koja će vas držati sitima. Riječ je o prirodnim proteinima ( jaja, perad, riba i mahunarke) te vlakna (voće i povrće, cjelovite žitarice) te dobre masnoće (orašasti plodovi, sjemenke, maslinovo ulje...)

Najveća pogreška koju možete napraviti dok ste na dijeti je zabraniti sebi neku namirnicu koju ste prije jeli svakodnevno

Obrok spravljen od ove kombinacije ima malo kalorija, a vašem će tijelu pružiti sve što mu treba. Između obroka, kada osjetite glad posegnite za savršenim grickalicama od orašastih plodova i suhog voća.

>> 9 savjeta za mršavljenje najpametnije žene na svijetu

3. ŽELJA ZA HRANOM
Zapitajte se bez koje hrane biste mogli izdržati do kraja života, a bez koje ne bi mogli. Upravo u vašem odgovoru se krije tajna vašeg uspjeha.

Najveća pogreška koju možete učiniti je zabraniti sebi neku namirnicu koju ste prije jeli svakodnevno. Pokušaj da budete striktni, dosljedni i savršeni može dovesti do odustajanja.

Rješenje: zaboravite na izraz 'sve ili ništa' i riješili ste problem. Ne odričite se u potpunosti omiljenih namirnica. Volite li slatko svako toliko (jednom ili dva puta tjedno) počastite se s jednim kolačem ili nekolik keksića, a kad osjetite snažnu žudnju dopustite si i malo tamne čokolade ili žlicu maslaca od kikirikija.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju