Ugledali ste odraz svoga tijela u zrcalu i razočarano zaključili kako vam je struk izgubio negdašnju formu? Varate se ako mislite da je 'šlauf' tek stvar estetike. On zapravo puno govori o zdravstvenom stanju našeg organizma, baš kao i debljina vrata, nogu ili pak kruškolika silueta.

'Šlauf' oko struka
Naslage sala oko struka koje popularno nazivamo 'pivskim trbuhom' ili pak 'ljubavnim jastukom' nisu tek bezazleni višak nakupljene masnoće, već znak zdravstvenog rizika.

Naime, kod ljudi prosječne tjelesne težine koji imaju tzv. 'šlauf' oko struka, postoji veći rizik od smrti uzrokovane srčanim bolestima negoli kod pretilih ljudi. Trbušna masnoća povezana je s dijabetesom, bolestima srca i krvnih žila te čak i astmom.

Uz dobar trening sve je moguće, potrebna je samo dobra volja uz koju ćete pomoći svome tijelu da bude otpornije i zdravije

Poremećaj koji se stručno naziva metabolički sindrom obuhvaća žene čiji je struk širi od 88 cm i muškarce sa strukom širim od 102 cm. Taj poremećaj novog doba karakteriziraju – prekomjerna količina sala u području struka, pretilost, povišeni krvni tlak, povišen kolesterol te višak šećera u krvi.

>> Danijela Martinović: 5 joga poza koje izdužuju kralježnicu i struk

Premda je najzastupljeniji kod stanovništva zrelije dobi, metabolički sindrom sve češće se javlja i kod mlađe populacije. Takve osobe morale bi se češće testirati na dijabetes te promijeniti svoje prehrambene navike i način života. Pogledajte kako vam stoji remen – ukoliko je visoko iznad struka ili je pak spušten prenisko i ne vidi se od sala – to je znak da imate šlauf.

Što sve krije kruškolika silueta…
Za žene koje imaju šire bokove od ramena kaže se kako su – kruškolike građe.Osim što je znak ženstvenosti, kod žena s kruškolikom siluetom zabilježena je češća pojava osteoporoze, najvjerojatnije zbog viška kilograma u bokovima.

Usto, masnoće koje se nakupljaju u stražnjici izlučuju veće količine proteina chemerina koji se također povezuje sa srčanim oboljenjima. Ukoliko vam je struk traperica preširok, dok ih istodobno jedva uspijete navući preko bokova, to je najbolji dokaz da je vaš oblik tijela - kruškoliki.

I mišići mogu biti faktori rizika

Ako su vam ruke i noge premršave radi nedostatka mišićne mase, to je, kažu stručnjaci, faktor rizika od srčanih bolesti. Mišićna masa izravno utječe na zdravstveno stanje čovjeka i njegov životni vijek.

Kako starimo, tako postepeno gubim o mišićnu masu, a taj se proces sve više ubrzava nakon četrdesete godine života. No, nije sve tako crno, jer to se može spriječiti. Naime, neki su sportaši u svojim poznim godinama (čak i nakon sedamdesete!) redovitim vježbanjem uspjeli ponovno izgraditi svoje mišiće. Uz dobar trening sve je moguće, potrebna je samo - dobra volja uz koju ćete pomoći svome tijelu da bude otpornije i zdravije.

Poput indeksa tjelesne mase, i volumen vrata jedan je od pokazatelja zdravstvenog stanja

Zadebljani gležnjevi upozoravaju na rad bubrega
Ukoliko ste naslijedili široke gležnjeve, tu se ne može puno učiniti. Međutim, ako primjećujete kako vam gležnjevi posljednjih tjedana ili mjeseci otiču, to bi moglo značiti zadržavanje tekućine u organizmu. Kod mnogih žena ta se pojava javlja tijekom menstrualnog ciklusa, a kod nekih je to uzrokovano pretjeranom konzumacijom soli.

>> Otkrijte što mokrača otkriva o vašem zdravlju

Učestalo zadržavanje tekućine može biti znak srčanog oboljenja ili pak bolesti bubrega. Stoga, ukoliko vam gležnjevi ne splasnu nakon nekoliko dana, obavezno posjetite liječnika, jer može biti riječ o ozbiljnom, po život opasnom zdravstvenom problemu.

I širina vrata 'priča' o vašem zdravlju

Jeste li ikada pomislili kako bi oblik i dimenzije vašeg vrata mogli nešto otkriti o vašem zdravlju? Poput indeksa tjelesne mase, i volumen vrata jedan je od pokazatelja zdravstvenog stanja. Umjesto indeksa tjelesne mase, upravo se opseg vrata može rabiti kod dijagnosticiranja pretilosti u djece, dok je on također i pokazatelj rizika od kardiovaskularnih bolesti, a povezan je i s poremećajem spavanja (apnejom).

Kako najjednostavnije prepoznati promjene na vratu? Evo dobre iskušane metode - ukoliko vas zateže stara ogrlica ili pak ovratnik omiljene košulje – to je znak za uzbunu, dok za precizniji rezultat valja posegnuti za složenijim jednadžbama za izračunavanje tjelesne masnoće.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju