ATKINSOVA DIJETA
Dijeta koja je popularnost stekla 60-ti godina 20.stoljeća kada su bolesno gojazne osobe liječene u bolnicama. Izvorna dijeta je bila ograničena u izboru namirnica i kasnije je prilagođena uključivanjem voća i povrća. Ova dijeta predlaže visoku konzumaciju bjelančevina i masti te niski unos ugljikohidrata.
Obećanje: nagli gubitak kilograma već u samom početku provođenja dijete
Prednosti: kratkoročna istraživanja su pokazala određeni gubitak tjelesne masti, privremeno poboljšanje razine masti i stabilnost razine glukoze u krvi, motivacija radi brzog početnog gubitka kikograma (iako je većina tog voda) te visoku razinu sitosti
Nedostaci: teško se provodi tijekom dužeg razdoblja, ograničen unos ugljikohidrata utječe na izgladnjelost u tijelu i normalno funkcioniranje mozga i živčanog sustava koji ovise o glukozi iz ugljikohidrata.
Zakiseljenost organizma i stvaranje ketona radi visokog unosa proteina što može dovest do problema s bubrezima i razvoja gihta. Probavne poteškoće radi nedostatka vlakana iz cjelovitih žitarica te voća i povrća (kod izvorne dijete)Atkinsonova dijeta obećava nagli gubitak kilograma već u samom početku provođenja dijete, a nedostatak joj je što se teško provodi tijekom dužeg razdoblja
D.A.S.H. DIJETA
Dijeta 'Svladavanje hipertenzije prehranom' je osmišljena krajem 20-toh stoljeća na temelju nekoliko velikih studija rađenih radi prevencije i tretiranja hipertenzije. Kako je korisna i za druge kronične bolesti, naziva se još i 'dijetom za bolesti'. Zasnovana je na bilju, malim količinama krtog mesa i niskokaloričnim mliječnim proizvodima.
Obećanje: smanjenje visokog krvnog tlaka te gubitak na težini
Prednosti: redukcija i taloženje masti u krvnim žilama te smanjenje krvnog tlaka, radi smanjenog unosa crvenog mesa, prehrana bogata vitaminima i mineralima radi velikog unosa voća i povrća, laka dostupnost namirnica uključenih u dijetu
Nedostaci: nekima bi ograničen unos crvenog mesa i slatkiša mogao predstavljati problem, a bubrežni bolesnici bi trebali pripaziti radi velike količine kalija u dijeti.
DUKAN DIJETA
Dukan dijeta se sastoji od 4 faze u kojima se vremenski zadržavate ovisno o težini koju želite postići, tj. koliko kilograma želite skinuti. U prve dvije faze daje se naglasak na visokom unosu proteina, a unos ugljikohidrata i masti je ograničen.
Obećanje: brz gubitak kilograma vidljiv već u prvoj fazi
Prednosti: brzo vidljivi rezultati, ali uz naglasak da se gubi i dosta vode, striktan popis koji olakšava planiranje i izbor namirnica, zajutrak-obavezan i ključan kod regulacije tjelesne težine te preporučuje 30 min/dan tjelesne aktivnosti što je dovoljno kod dosad neaktivnih osoba i za brže rezultate
Nedostaci: ova dijeta je kalorijski restriktivna radi unosa 1100-1300 kcal kroz duži period, moguća zasićenost radi ograničene liste namirnica u prve 3 faze, umor, zadah iz usta, nervoza, konstipacija, problemi s kosom, kožom i noktima radi malog unosa ugljikohidrata te zakiseljenosti organizma radi ograničavanja ugljikohidrata i masti.
KUPUS DIJETA
Dijeta koja se zasniva na juhi od kupusa s preporučenim trajanjem od tjedan dana te ovisno o danu i drugim dopuštenim obrocima.
Obećanje: brzi gubitak na težini u samo tjedan dana
Prednosti: u dijeti je ključna jedna namirnica pa ju je lakše upamtiti i provoditi te osigurava određeni gubitak težine zbog ograničenog unosa kalorija, namirnice korištene u ovoj dijeti su lako dostupne
Nedostaci: zasićenost i dosada radi naglasku na jednu namirnicu koja u velikim količinama može izazvat nadutost, niski unos kalorija i masti s malo vlakana i osiromašen jelovnik. Oprez kod trudnica, dijabetičara i osoba s poremećenim probavnim traktom
DIJETA PO GLIKEMIJSKOM INDEKSU (GI)
Glikemijski indeks je numerička skala koja pokazuje koliko brzo nakon konzumiranja određene namirnice dolazi do povećanja šećera (glukoze) u krvi. Hrana niskog GI uzrokuje maleni porast dok hrana s viskoim GI uzrokuje nagli porast razine šećera u krvi.
Obećanje: mršavljenje uz održavanje niske razine inzulina i kontrole osjećaja gladi
Prednosti: raznolika, zdrava i hranjiva dijeta, pomaže kod dijabetesa, raka debelog cijeva i jednostavno primjenjiva radi lake dostupnosti namirnica
Nedostaci: naučiti i razlikovati namirnice po GI, određene GI za namirnice, ali ne i za gotove obroke radi bezbroj kombinacija