Salo na trbuhu najopakiji je neprijatelj dobrog izgleda ali i zdravlja, ono se najbrže taloži i najsporije uklanja. Osim tjelovježbe i promjena životnih navika prvi sljedeći korak u napadačkoj misiji je izbjegavanje hrane koja 'hrani' salo najkritičnije zone. Donosimo pet najupornijih i najopasnijih uzročnika stvaranja masnoća

1. Gazirana pića
Jedna do dvije čaše gaziranog pića dnevno uzrokuje do pet puta brže nakupljanje masnoća na predjelu struka. Količina šećera u gaziranim pićima uzrokuje želju za hranom čime se stvara začarani krug, od ispijanja nezdravih sokova do prejedanja nepotrebnim zalogajima. Dijetalna bezakoholna pića usporavaju metabolizam i obiluju šećerima koji višak kalorija iz hrane pretvaraju u masnoće.

>>5 istina o masnom tkivu koje morate znati kod mršavljenja

2. Namirnice bogate rafiniranim šećerom
Slatkiši, keks, različiti preljeva za salate i sendviče, suhomesnati proizvodi imaju malu hranjivu vrijednost i prepuni su praznih kalorija koje utječu na rast razine glukoze u krvi. Rafinirani šećeri jedni su od najpoznatijih izvora jednostavnih ugljikohidrata, koji potiču tijelo da nakuplja masnoće u području abdomena.

Kako bi smanjili taloženje masnoća na trbuhu potpuno smanjite unos šećera i alkohola, jedite dobre masti iz ribe i avokada,leću, zob i žitarice punog zrna



3. Sir
Sir je odličan izvor kalcija, ali je i izvor visoke razine zasićenih masnoća. Čak i male količine sira mogu sadržavati polovinu preporučenog dnevnog unosa masti.

4. Alkohol

Alkoholna pića konzumirana na dnevnoj bazi itekako ostavljaju trag na obujmu struka. Naime sve vrste pića namijenjenih za uživanje usporavaju u tijelu proces sagorijevanja masnoća i šećera i onemogućuju oksidaciju lipida.

5. Hrana koja sadrži previše soli

Sol ne sadrži kalorije, no ovaj najrasprostranjeniji začin uzrokuje nagomilavanje vode u tijelu, pojačava apetit i potrebu za pićima. Sol koju sami dodajemo u hranu možemo lako količinski regulirati no problem je skrivena sol koja se nalazi u prerađenoj hrani poput suhomesnatih proizvoda, u gotovim jelima te posebice u grickalicama.

Rješenje: 
Kako bi smanjili taloženje masnoća na trbuhu potpuno izbjegavajte ili smanjite unos šećera i alkohola i ne pijte više od dvije šalice kave ili jakog čaja na dan. Jedite dobre masti iz masne ribe i avokada, grah, leću, zob i žitarice punog zrna.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju