Slastice za kojima prečesto posežemo osim zaraznog okusa magnetski nas privlače zbog sastojaka koji podižu raspoloženje, stvarajući na taj način ovisnost o slatkom. Šećeri iz kupovnih slastica uz niz pojačivača okusa imaju, dugoročno konzumirani, loš utjecaj na naše zdravlje. Zamijeniti ih možemo namirnicama koje sadrže prirodno zdrave šećere koji odgađaju lažnu želju za slatkim


SMOKVA

U periodu godine kada smokva nije dostupna svježa, lako je možete konzumirati u suhom obliku. Njezin sadržaj čine brojni vitamini i minerali od kojih su najzastupljeniji magnezij i vitamin C. Smokva čisti metabolizam čime se rješavamo masnih naslaga, a osim toga luči inzulin koji utječe na razinu šećera u krvi.

Rajčice obiluje kromom, mineralom koji umanjuje žudnju za slatkim i uspješno regulira razinu glukoze i kolesterola u organizmu

>>Oprez! 5 namirnica koje skrivaju velike količine šećera

RAJČICA

Crvena sočna pulpa trebala bi se naći u svakodnevnoj upotrebi u kuhinji bilo u svježem ili pasiranom obliku.
Rajčica sadrži visoku razinu triptofana, aminokiseline koju tijelo pretvara u serotonin, osim toga jedan od zastupljenijih minerala u njezinom sadržaju je krom. Krom umanjuje žudnju za hranom i uspješno regulira razinu glukoze i kolesterola u organizmu.

JABUKA
Najdostupnije voće čiji okusi od kiselog do slatkog udovoljavaju različitim potrebama pojedinaca, odlična su zamjena za slatko. Jabuka obiluje vlaknima i zdravim ugljikohidratima koji stvaraju osjećaj sitosti i udovoljavaju potrebi tijela za slatkim.

CIMET
Mirisni začin ne mora nužno biti samo sastojak u slasticama s obzirom da spriječava nagle promjene razine glukoze u tijelu odgađajući potrebu za slatkim zalogajima.
Cimet možete posuti po voćnoj salati, umiješati ga u limunadu i njime začiniti mesni odrezak, na ovaj način tijelo ćete opskrbiti zdravom zamjenom za slatkim.

BATAT
Slatki krumpir tek je od prije nekoliko godina priznat kao jedna od najpoželjnijih namirnica u kuhinji i to zbog mnoštva minerala, niskog glikemijskog indeksa i obilja dijetalnih vlakana.
Upravo zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu batat u organizmu usporava absorpciju glukoze, produljujući na taj način potrebu za slatkim.
Batat možete pripremiti kao pire, čips i kao sastojak hladnih salata.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju