SMOKVA
U periodu godine kada smokva nije dostupna svježa, lako je možete konzumirati u suhom obliku. Njezin sadržaj čine brojni vitamini i minerali od kojih su najzastupljeniji magnezij i vitamin C. Smokva čisti metabolizam čime se rješavamo masnih naslaga, a osim toga luči inzulin koji utječe na razinu šećera u krvi.
Rajčice obiluje kromom, mineralom koji umanjuje žudnju za slatkim i uspješno regulira razinu glukoze i kolesterola u organizmu
>>Oprez! 5 namirnica koje skrivaju velike količine šećera
RAJČICA
Crvena sočna pulpa trebala bi se naći u svakodnevnoj upotrebi u kuhinji bilo u svježem ili pasiranom obliku.
Rajčica sadrži visoku razinu triptofana, aminokiseline koju tijelo pretvara u serotonin, osim toga jedan od zastupljenijih minerala u njezinom sadržaju je krom. Krom umanjuje žudnju za hranom i uspješno regulira razinu glukoze i kolesterola u organizmu.
JABUKA
Najdostupnije voće čiji okusi od kiselog do slatkog udovoljavaju različitim potrebama pojedinaca, odlična su zamjena za slatko. Jabuka obiluje vlaknima i zdravim ugljikohidratima koji stvaraju osjećaj sitosti i udovoljavaju potrebi tijela za slatkim.
CIMET
Mirisni začin ne mora nužno biti samo sastojak u slasticama s obzirom da spriječava nagle promjene razine glukoze u tijelu odgađajući potrebu za slatkim zalogajima.
Cimet možete posuti po voćnoj salati, umiješati ga u limunadu i njime začiniti mesni odrezak, na ovaj način tijelo ćete opskrbiti zdravom zamjenom za slatkim.
BATAT
Slatki krumpir tek je od prije nekoliko godina priznat kao jedna od najpoželjnijih namirnica u kuhinji i to zbog mnoštva minerala, niskog glikemijskog indeksa i obilja dijetalnih vlakana.
Upravo zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu batat u organizmu usporava absorpciju glukoze, produljujući na taj način potrebu za slatkim.
Batat možete pripremiti kao pire, čips i kao sastojak hladnih salata.