1. Podgrijana hrana
Škrobna hrana koja se kuha, a zatim hladi pa opet podgrijava je teška za crijeva i daljnju probavu i može dovesti do neugodnog osjećaja nadutosti. Škrob se naime ne razlaže u potpunosti tako da ulazi u crijeva, nakon čega dolazi do napada bakterija.
2. Mlijeko
Ukoliko mlijeko izaziva probleme s probavom i nadutost razlog treba potražiti u vlastitom organizmu koji ne podnosi laktozu. Intolerancija na laktozu znak je zapravo da tijelo nema enzim koji je razgrađuje što potom uzrokuje probavne smetnje.
![]()
Škrobna hrana koja se podgrijava teška je za crijeva u kojima ostaje zaštopana i uzrokuje nadutost
3. Namirnice bogate škrobom
Namirnice bogate škrobom uzrokuju napuhan trbuh jer sadrže velike količine fruktana, polimera fruktoze koji otežava rad probave i razgradnju hrane u probavnom sistemu. Preporuča se da takve namirnice izbjegavate i zamijenite ih rižom, kukuruzom i zobi koje u sebi sadrže tek tragove fruktana.
4. Konzervirana hrana
Većina konzerviranog povrća i grahorica pakirano je u tekućini koja u sebi sadrži slane i slatke sastojke industrijskog podrijekla koje naše tijelo ne prepoznaje i ne probavlja. Ispiranje hrane iz konzerve pod tekućom hladnom vodom oko pola minute može pomoći.
6. Zamjenski šećer
Sorbitol, ksilitol i manit su umjetni zaslađivači koje nalazimo u takozvanim dijetetskim pićima i gumama za žvakanje. Osjetite li nadutost nakon konzumacije dijetalne hrane i pića izbjegavajte takve proizvode. Za osobnu primjenu radije upotrijebite prirodne zaslađivače kao što je stevia i agava sirup.
7. Smrznuta jela
Neka smrznuta jela su niskokalorična, ali sadrže i do petsto miligrama natrija, što je gotovo 25 posto preporučene dnevne doze. Posljedica je zadržavanje vode i nadutost.