Prije negoli vas šokira nemogućnost oblačenja hlača u koje ste prije samo tjedan dana s lakoćom uklizali, trebate imati na umu kako variranje u kilaži nije posljedica slatkih grijeha koje ste si dopustili. Naime neke namirnice naš probavni sistem ne podnosi, točnije ne uspijeva ih razgraditi zbog čega postajemo napuhani. Otkrivamo takvih sedam krivaca lažno debljeg izgleda

1. Podgrijana hrana
Škrobna hrana koja se kuha, a zatim hladi pa opet podgrijava je teška za crijeva i daljnju probavu i može dovesti do neugodnog osjećaja nadutosti. Škrob se naime ne razlaže u potpunosti tako da ulazi u crijeva, nakon čega dolazi do napada bakterija.

2. Mlijeko
Ukoliko mlijeko izaziva probleme s probavom i nadutost razlog treba potražiti u vlastitom organizmu koji ne podnosi laktozu. Intolerancija na laktozu znak je zapravo da tijelo nema enzim koji je razgrađuje što potom uzrokuje probavne smetnje.

Škrobna hrana koja se podgrijava teška je za crijeva u kojima ostaje zaštopana i uzrokuje nadutost

3. Namirnice bogate škrobom
Namirnice bogate škrobom uzrokuju napuhan trbuh jer sadrže velike količine fruktana, polimera fruktoze koji otežava rad probave i razgradnju hrane u probavnom sistemu. Preporuča se da takve namirnice izbjegavate i zamijenite ih rižom, kukuruzom i zobi koje u sebi sadrže tek tragove fruktana.

4. Konzervirana hrana
Većina konzerviranog povrća i grahorica pakirano je u tekućini koja u sebi sadrži slane i slatke sastojke industrijskog podrijekla koje naše tijelo ne prepoznaje i ne probavlja. Ispiranje hrane iz konzerve pod tekućom hladnom vodom oko pola minute može pomoći.

6. Zamjenski šećer
Sorbitol, ksilitol i manit su umjetni zaslađivači koje nalazimo u takozvanim dijetetskim pićima i gumama za žvakanje. Osjetite li nadutost nakon konzumacije dijetalne hrane i pića izbjegavajte takve proizvode. Za osobnu primjenu radije upotrijebite prirodne zaslađivače kao što je stevia i agava sirup.

7. Smrznuta jela
Neka smrznuta jela su niskokalorična, ali sadrže i do petsto miligrama natrija, što je gotovo 25 posto preporučene dnevne doze. Posljedica je zadržavanje vode i nadutost.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju