Vječna boljka s kojom se suočavamo prilikom neredovitih i nezdravih obroka te nedostatka kretanja je debljanje, koje osim neželjenog izgleda povlači i niz zdravstvenih tegoba. U borbi s ljepljivim kilogramima viška pomaže upravo hrana, naime postoje namirnice koje možete jesti bez straha od debljanja, naravno nećete samo na njima živjeti ali uz pomoć njih itekako svoju prehranu možete dovesti i red

Kelj
Zelena lisnata glavica sadrži čak 45 vrsta različitih flavonoida, riječ je o zdravim antioksidasima koji organizam čiste od štetnih tvari. Osim toga kelj obiluje željezom i kalcijem, vitamin C i omega 3 masne kiseline. Šalica kelja sadrži tek 30 kalorija, a osim kuhanog možete ga konzumirati u energetskim napitcima.

Cimet
Ovaj jednostavan i podcijenjen začin ima toliku snagu da razgrađuje šećer. Konzumiranjem pola do dvije žličice cimeta svaki dan možete sniziti šećer u krvi i kolesterol za čak 10 do 20 posto. Ovaj začin ne mora biti rezerviran samo za slastice, posipajte ga po svakom obroku ujutro po žitaricama, po salati u glavnom obroku ili kao dodatak zdravim napitcima.

Najpopularnija od cjelovitih žitarica obiluje vlaknima koji produžuju osjećaj sitosti u tijelu, dok topiva vlakna iz zobi snižavaju masnoću i kolesterolParmezan
Pikantnog okusa ovaj najčešći dodatak jelima s tjesteninom zaslužuje veću pažnju u prehrani, naime parmezan sadrži sve najbolje sastojke iz mlijeka. Među njima najvažniji proteini olakšavaju apsorbiranje i probavu svih hranjivih sastojaka jer se pretvaraju u peptide i slobodne aminokiseline. Naime brzina probave proteina iz parmezana odvija se unutar 45 minuta, a osjećaj sitosti produžuje.

Crvena paprika

Najpopularnije ljute papričice u sebi sadrže kapsaicin, ovaj sastojak potiče sagorijevanje masnoća te stimulira živčani sustav na proizvodnju topline koja u organizmu povećava sagorijevanje kalorija. Komadić paprike možete ubaciti u juhe, variva, a osim toga običnu crvenu papriku svježe narezanu možete dodati u salate, osim toga paprika obiluje vitaminom C i vlaknima kojim produžuje osjećaj sitosti.

Zob
Najpopularnija od cjelovitih žitarica obiluje vlaknima koji produžuju osjećaj sitosti u tijelu. Topiva vlakna iz zobi snižavaju masnoću i kolesterol, zob se sporo probavlja čime sprječava podizanje šećera. Zob možete konzumirati za doručak ili pak mljevenu dodati u zdrave napitke.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju