Kelj
Zelena lisnata glavica sadrži čak 45 vrsta različitih flavonoida, riječ je o zdravim antioksidasima koji organizam čiste od štetnih tvari. Osim toga kelj obiluje željezom i kalcijem, vitamin C i omega 3 masne kiseline. Šalica kelja sadrži tek 30 kalorija, a osim kuhanog možete ga konzumirati u energetskim napitcima.
Cimet
Ovaj jednostavan i podcijenjen začin ima toliku snagu da razgrađuje šećer. Konzumiranjem pola do dvije žličice cimeta svaki dan možete sniziti šećer u krvi i kolesterol za čak 10 do 20 posto. Ovaj začin ne mora biti rezerviran samo za slastice, posipajte ga po svakom obroku ujutro po žitaricama, po salati u glavnom obroku ili kao dodatak zdravim napitcima.
Najpopularnija od cjelovitih žitarica obiluje vlaknima koji produžuju osjećaj sitosti u tijelu, dok topiva vlakna iz zobi snižavaju masnoću i kolesterol
Parmezan
Pikantnog okusa ovaj najčešći dodatak jelima s tjesteninom zaslužuje veću pažnju u prehrani, naime parmezan sadrži sve najbolje sastojke iz mlijeka. Među njima najvažniji proteini olakšavaju apsorbiranje i probavu svih hranjivih sastojaka jer se pretvaraju u peptide i slobodne aminokiseline. Naime brzina probave proteina iz parmezana odvija se unutar 45 minuta, a osjećaj sitosti produžuje.
Crvena paprika
Najpopularnije ljute papričice u sebi sadrže kapsaicin, ovaj sastojak potiče sagorijevanje masnoća te stimulira živčani sustav na proizvodnju topline koja u organizmu povećava sagorijevanje kalorija. Komadić paprike možete ubaciti u juhe, variva, a osim toga običnu crvenu papriku svježe narezanu možete dodati u salate, osim toga paprika obiluje vitaminom C i vlaknima kojim produžuje osjećaj sitosti.
Zob
Najpopularnija od cjelovitih žitarica obiluje vlaknima koji produžuju osjećaj sitosti u tijelu. Topiva vlakna iz zobi snižavaju masnoću i kolesterol, zob se sporo probavlja čime sprječava podizanje šećera. Zob možete konzumirati za doručak ili pak mljevenu dodati u zdrave napitke.