Zdrava hrana nužno ne znači i dijetalna hrana. Jedete li neke od ovih namirnica moguće je da se brojka na vagi povećava svakoga jutra. Nemojte ih izbacivati s jelovnika, ali svakako kontrolirajte njihov unos u organizam

1. Sušeno voće
Kad se dehidriraju plodovi voća oni gube na masi, ali im se povećava količina šećera i kalorija. Imajte to na umu kad se bacite u potragu za zdravim zalogajčićem. Primjerice, 50 grama grožđica ima identičnu kalorijsku vrijednost kao i dvije kriške integralnog kruha. Zapitajte se što će vas bolje zasititi?

2. Energetske pločice sa žitaricama
Između doručka i ručka volite 'zavrati' glad energetskom pločicom jer ne želite grickati nezdravi čips i druge slane napasti? One su uistinu odlična zamjena za međuoobrok, sadrže žitarice koje sporo otpuštaju energiju pa vas dulje čine sitim. Ipak, jedna manja energetska pločica sadrži između 200 i 350 kalorija. Može li takav unos kalorija podnijeti vaša dijetalna prehrana?

Orašasti plodovi odličan su međuoobrok, ali i iznimno kalorična namirnica. Sjetite se toga kad na posao ponesete stotinu grama badema koji broje čak 580 kalorija



3. Jogurt s voćem
Ima li ukusnijeg i zdravijeg jutarnjeg obroka od jogurta s voćem? Na vagi nećete primijetiti nikakve promjene ako u omiljeni jogurt samostalno dodate komadiće svježeg voća. No, ako u brzini posegnete za kupovnim voćnim jogurtom – budite na oprezu. Voće u takvim jogurtima je zasićeno šećerima, te je znatno kaloričnije nego doručak kojeg ste sami napravili.

4. Voda s okusima
Piti običnu vodu je iznimno zdravo, a dnevno se preporučuje konzumacija i do osam čaši dnevno. No, nemojte običnu negaziranu vodu izjednačavati s vodom obogaćenom okusima voća. u takvim vodama krije se iznenađujuća količina šećera, pa jedna litra takve vode ima više od 200 kalorija. Držite se one obične negazirane pa nećete unijeti nikakve dodatne kalorije u organizam.

5. Orašasti plodovi
Želite li prekrasnu i njegovanu kožu – jedite hranu bogatu vitaminom E. On se, primjerice, nalazi u orašastim plodovima poput lješnjaka, oraha i badema. Ovi tvrdi plodovi prirode odličan su međuoobrok, ali i iznimno kalorična namirnica. Sjetite se toga kad na posao ponesete stotinu grama badema koji ima čak 580 kalorija.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju