Mnoge su studije pokazale da eterična ulja mogu zaštiti naše zdravlje i ublažiti simptome raznih bolesti. Ova korisna mirisna ulja koriste se u aromaterapiji na razne načine i za razne tegobe, a ukoliko ih samo udišete, mogu vam pomoći u smanjenju razine stresa, kod ublažavanja bolova, poboljšanju raspoloženja i smanjenju mučnina. Iskustva do sada pokazala su da određena eterična ulja imaju jako djelovanje na naš um i kvalitetu misli

Kod udisanja ovih esencijalnih ulja bitno je da to ne radite predugo. Patite li od kroničnih bolesti svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom ili aromaterapeutom prije nego počnete korisiti ulja u zdravstvene svrhe.

Najvažnije od svega je da koristite kvalitetna ulja koja moraju biti sto posto čista, organska i bez pesticida i sintetičkih kemikalija. Držite ih u tamnim bočicama, na hladnom i suhom mjestu.

Donosimo vam šest eteričnih ulja koje će vam svojim mirisom pomoći u svakodnevnim tegobama, a možete ih koristiti na nekoliko načina. U lonac zaparene vode kapnite nekoliko kapi ulja. Od istog ulja uvijek koristite jedno do dvije kapi odjedanput. Odmaknite se par koraka, i napravite deset dubokih udisaja, a zatim nastavite disati normalno.

Eterična ulja pomažu kod smanjenja razine stresa, ublažavanja bolova, poboljšanja raspoloženja i smanjenja mučnina

Ukoliko se pridržavate ovih uputa i ne ostajete predugo pokraj mirisne pare, te otvorite prozor nakon završetka tretmana, ovaj oblik aromaterapije možete koristiti svaki dan.

Ukoliko ste na poslu ili provodite duže vrijeme za volanom, kapnite kap ulja na kuglicu pamuka i stavite je u nosnicu, te dišite normalno dvije minute.

KADULJA - za snižavanje krvnog tlaka
Eterično ulje kadulje snizuje krvni tlak i djeluje opuštajuće na cijeli organizam. Preporuča se kod smanjenja stresa, a osim toga poboljšava koncentraciju i djeluje na bolje pamćenje.

METVICA - za oslobađanje od stresa
Istraživanja pokazuju da udisanje eteričnog ulja paprene metvice može smanjiti razinu kortizola, hormona stresa u tijelu. Također smanjuje umor i umanjuje želju za čokoladom.
Ne preporučuje se koristiti ga u istoj prostoriji u kojoj su malena djeca.

NARANČA - za otklanjanje anksioznosti
Osim svježeg i slatkastog mirisa kojeg nam pruža, ovo ulje podiže raspoloženje i umiruje mozak pomažeći mu da se oslobodi od stresa. Također ga se preporučuje kod raznih upala uzrokovanih infekcijama jer djeluje kao blagi antiseptik.

RUŽMARIN - za poboljšavanje funkcije mozga
Ružmarin je stimulans i tonik za živce te koristan za sve živčane poremećaje vezane uz osjetljivost, histeriju i paralize. Dobar je za tretiranje glavobolja, živčane iscrpljenosti i mentalnog umora.
Također podiže energiju i smanjuje umor.

CIMET - za koncentraciju
Ovo ulje najviše utječe na područje mozga koje upravlja budnost. Primjerice, istraživanja pokazju da su vozači, nakon udisanja eteričnog ulja cimeta, bili usredotočeniji na vožnju nego prije prije.
Ovo ulje finog mirisa osim što pospješuje koncentraciju smanjuje frustraciju i uklanja teške misli.

LAVANDA - za opuštanje i ublažavanje PMS-a
Eterično ulje lavande umiruje nesanice, migrene i napetost. Također pomaže i kod tretiranja napadaja panike, histerije i tremora. Djeluje i na emocije jer smiruju psihu, otklanja neodlučnost i emocionalne konflikte. Vrlo je korisna kod depresivnh stanja, a pomaže i kod nesanice te smanjuje bol kod migrena.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju