Istraživanje provedeno pokazalo je kako 63 posto od 1.414 ispitanica u proteklih 12 mjeseci nije napravilo niti jedan kontrolni pregled dojki. Rezultati su posebno zabrinjavajući kada se zna da je 69 posto ispitanica bilo mlađe od 35 godina.

Navedeno istraživanje u sklopu Nestlé FITNESS kampanje je provedeno u listopadu, mjesecu borbe protiv raka dojke, u kojem se brojnim aktivnostima želi educirati žene o važnosti redovitih (samo)pregleda te posebno osvijestiti mlade djevojke da je prvi UVZ dojki potrebno obaviti do 25. godine.

Ispitanice starije od 25 godina kao razloge neodlaska na pregled navodile su strah od loših vijesti te preveliku zauzetost drugim obvezama

Kada je riječ o razlozima neodlaska na pregled ispitanice mlađe od 25 godina navele su upravo svoje godine, odnosno većina njih smatra da su premlade za pregled, pogotovo ukoliko u obiteljskoj anamnezi nemaju slučaj karcinoma dojke ili smatraju da su zdrave.

Ispitanice starije od 25 godina kao razloge su navodile strah od loših vijesti te preveliku zauzetost drugim obvezama, a zastupljeno je bilo i stajalište da ne mogu utjecati na razvoj bolesti ukoliko im je ona suđena.

Iznimno je bitno da sve žene shvate da se bolest ne događa uvijek nekom drugom te da nepostojanje anamneze raka dojke u obitelji ne znači automatski da i one same neće oboljeti. Štoviše, iskustvo nam pokazuje kako samo 15 posto oboljelih žena u svojoj obitelji imaju nekog oboljelog od raka dojke.

Osim toga, žene nikad nisu premlade za odlazak na prvi pregled jer je u Hrvatskoj samo u 2011. godini bilo gotovo 400 novooboljelih žena od raka dojke mlađih od 49 godina, od kojih najmlađa nije imala niti 25 godina.

Zato pozivam sve žene da se obrate svojim liječnicima, idu na redovite preglede i uzmu zdravlje čvrsto u svoje ruke. Na preventivni pregled ne idemo otkriti bolest, nego potvrditi svoje zdravlje i odgovornost prema sebi – izjavila je psihologinja Liljana Vukota, dopredsjednica udruge SVE za NJU i voditeljica Centra za psihološku pomoć Udruge.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju