Loš okus umaka, suho pečeno meso ili vodenasto varivo - ishod je pripreme jela početnika, unatoč striktnom praćenju koraka iz recepta. Problem je naime u sitnim greškama koje savršeno jelo kvare. Donosimo takvih 7 najčešćih kikseva u kuhinji koje lako možete ispraviti i garantirano zaslužiti etiketu naj kuharice

1. Vrenje umjesto ukuhavanja
Vrenje je ukuhavanje tekućine na najjačoj temperaturi dok je ukuhavanje lagano vrenje s tek nekoliko povremeno vidljivih mjehurića na površini. Razlika između ova dva načina kuhanja je najvažnija za pripremu ukusnih variva, naime kako bi se u umaku zadržali svi prirodni sastojci potrebno je kuhanje na niskoj temperaturi. U protivnom tekućina isparava, zahtjeva dolijevanje čime se smjesa razvodnjava, a sastojci postaju suhi i prekuhani.

Hrana direktno iz hladnjaka ubačena u vrući lonac najčešće je neukusna, što možete izbjeći ukoliko ostavite na sobnoj temperaturi oko 15 minuta

2. Pretrpavanje lonca komadima mesa prilikom pečenja
Najčešća greška koju brojni rade u nastojanju da požure pripremu obroka je pretrpavanje lonca komadima mesa. Naime u ovom slučaju meso će se sporije peći jer temperatura ulja pada, a osim toga prilikom pečenja hrana ispušta vlagu koja ukoliko nema prostora između komada mesa ne isparava nego se zadržava. Rezultat je umjesto pečenog, kuhano meso.

3. Nedovoljno zagrijanja tava
Korak koji brojni preskaču prilikom pripreme prženog mesa ili povrća je prethodno zagrijana tava. Naime ukoliko ulje stavite na hladnu tavu ono neće dugo zadržati toplinu, jer mu je inače osigurava dobro zagrijana površina za pečenje. Osim toga meso će izgubiti sočnost jer će svi sokovi ispariti, i vrlo je moguće da gornji sloj zapne za tavu.

Greška koju brojni rade u nastojanju da požure pripremu obroka je pretrpavanje lonca komadima mesa, rezultat je ukuhano umjesto hrskavo pečenog zalogaja

4. Prekratko odležan komad mesa nakon pečenja
Definitivno najbrži način da uništite sav uloženi trud u pripremu sočne pečenke je rezanje netom nakon vađenja iz pećnice. Naime na taj način svi sokovi će izletjeti van, a meso će ostati suho. Pravilo je da male komade mesa ostavite oko pet minuta da odleže, dok je za prožimanje sokova kroz svaki dijelić većeg komada potrebno oko 20 minuta mirovanja na sobnoj temperaturi.

5. Iz hladnjaka ravno u lonac
Hrana direktno iz hladnjaka ubačena u vrući lonac najčešće je neukusna, loše pečena i kuhana iznutra, dok vanjski sloj ostaje prepečen ili prekuhan. Kako bi izbjegli ovu grešku svaku namirnicu ostavite na sobnoj temperaturi barem 20 minuta prije pripreme na štednjaku.

6. Povrće ostavljeno da se kuha u upijenoj kipućoj vodi
S kuhanim povrćem treba vrlo oprezno, s obzirom da se najčešće radi o nježnim listovima i stabljikama. Jedan mali propust dovoljan je da umjesto al dente zalogaja dobijemo kašastu smjesu. Kako bi povrće zadržalo čvrstoću i kompaktnost potrebno ga čim je kuhano procijediti i kratko preliti hladnom vodom. Naime povrće upija vodu i ukoliko ga ne rashladimo ona kipuća od kuhanja razmekšat će njegovu teksturu.

7. Pogrešno rezano meso
Meso rezano duž smjera vlakana prilikom pečenja uzrokovat će isušivanje i savijanje krajeva šnita. Jednostavan trik kojim ćete izbjeći tvrdo pripremljene šnicle je pravilno rezanje, ono treba biti okomito na smjer vlakana.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju