Promjene na jeziku ne moraju biti nužno uzrokovane hranom. Ukoliko ne prolaze, ne ignorirajte ih, već obavezno posjetite liječnika. Kineska medicina smatra kako se upravo na jeziku odražavaju sve bolesti našeg organizma.

Jezik vas pecka, bridi i pomalo je otečen ili je pak hrapav i prekriven bijelim slojem? Vjerojatno tome nećete pridavati neku pozornost, misleći kako je takvo stanje zasigurno izazvano hranom ili nekim vrućim napitkom. Kineska medicina smatra kako se upravo na jeziku odražavaju sve bolesti našeg organizma. A kakve su to pojave na našem jeziku i što bi one mogle značiti?

1. Pretaman jezik
Kad jezik ima tamnosmeđu boju ili se čini kao da je obojan crnom tintom, mogući uzroci leže u prehrani, načinu života ili lijekovima. Okusne bradavice (papile) koje se nalaze na površini lako preuzimaju boju nekih namirnica koje ste upravo pojeli ili kakvog obojanog napitka.

Stručnjaci potvrđuju kako jezik može i doslovno pocrnjeti od nekih lijekova. Na svu sreću – samo privremeno! Također, ispijanje puno kave, pušenje kao i žvakanje duhana jeziku daju smećkastu nijansu. U tom slučaju pokušajte malo istrljati jezik četkicom za zube. Već nakon nekoliko puta uočit ćete promjenu.

Kineska medicina smatra kako se upravo na jeziku odražavaju sve bolesti našeg organizma

2. Bijeli 'prekrivač'
Kad jezik izgleda kao da ste ga djelomično ili potpuno premazali bijelom bojom, to može ukazivati na neku infekciju poput povećanog broja nekih bakterija ili pak na upalu povezanu s nekom autoimunom bolešću.

Jedan od mogućih uzročnika mogla bi biti prekobrojna pojava bakterije kandide. Taj problem uspješno i brzo rješava se lijekovima nakon čega se jeziku vraća zdrava ružičasta boja.

3. Bolne točke
Koliko god sićušni bili, prištići, ranice i čirevi na jeziku znaju biti strahovito bolni. Osobama koje su sklonije toj pojavi ponekad je dovoljno da se ugrizu za jezik, dobiju temperaturu ili pak pojedu nešto kiselo i – eto problema!

Obično sve rane na jeziku zacijele u roku od tjedan do deset dana. Stoga, ako se nakon tog razdoblja situacija ne popravi potrebno se čim prije posavjetovati s liječnikom.

4. Hrapavi sloj
Okusne bradavice (papile) na jeziku ponekad se malo upale uz pojačano crvenilo. Ukoliko se takvo stanje smiri u roku od nekoliko dana, riječ je najvjerojatnije o bezazlenoj upali i nema razloga za zabrinutost. Međutim, ako je jako bolno, izrazito crveno ili pak neobično bijele boje i što je najvažnije – nikako ne prolazi, to bi mogla biti naznaka pojave raka.

Kad jezik postane jarko ili pak tamno crven i bolan, to bi mogao biti znak nekih nedostataka u prehrani

5. Izrazito crvenilo
Kad jezik postane jarko ili pak tamno crven i bolan, to bi mogao biti znak nekih nedostataka u prehrani, kao što je primjerice manjak niacina (vitamin B3). Takav poremećaj naziva se pelagra.

Također, nedostatak folne kiseline, vitamina B12 te anemija mogu izazvati slične promjene. Privremeno crvenilo i otekline na jeziku mogu nastati i uslijed preosjetljivosti na neke namirnice, začine pa čak i na pastu za zube. Ako vas često jezik boli i natiče, trebali biste izbjegavati kiselu hranu i neke začine poput cimeta.

6. Anemičan jezik
Kod osoba koje pate od manjka željeza, jezik može biti izrazito gladak i bijele boje. Razlog tome leži u činjenici da krv zbog premalo željeza nema dovoljno kisika koji bi jeziku donio crvenkastu boju.

Takve osobe s tzv. anemičnim jezikom lako je prepoznati i po naglašeno blijedom licu. Čim se anemija suzbije, životnija boja vratit će im se u sva tkiva, uključujući i jezik.

7. Žućkasti 'zemljopisni' jezik
Ukoliko se ne radi o tragovima kakve obojane namirnice, žućkasta nijansa na jeziku znak je neke gljivične ili bakterijske infekcije u ustima, a stručnjaci kažu kako bi to također mogao i biti znak želučanog refluksa (povratak želučane kiseline u jednjak).

Kiselina se u ustima nekad malo poigra s prirodnom bakterijskom florom pa samo neka mjesta požute i nalikuju zemljopisnoj karti. Takav jezik naziva se 'zemljopisni'.

8. Sindrom peckavih usta
Sindrom peckavih usta neugodno je stanje pri kojemu se javlja peckavi osjećaj na jeziku i sluzokoži usta bez nekih vidljivih promjena na njima. Ono može zahvatiti samo jezik ili pak čitava usta.

Osjećaj peckanja može trajati nekoliko dana, ali takvo stanje može biti i trajno. Istraživanja pokazuju kako se ova još uvijek nerazjašnjena pojava javlja najčešće kod žena u menopauzi pa stručnjaci zaključuju da je povezana s hormonalnim promjenama.

Od ostalih mogućih uzročnika navode se nedostatak hranjivih tvari, bakterijske infekcije te – suha usta. Lijek ne postoji, savjetuje se češće piti vodu, dok bi u borbi protiv suhih usta bilo dobro žvakati žvakaću ili pak cuclati neke bombone (po mogućnosti bez šećera).

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju