S dolaskom proljeća naš organizam prolazi kroz svojevrstan šok jer uspavano tijelo oslabljenog imuniteta postaje magnet za virusne prehlade. Njih obično uz kašalj prate začepljeni dišni putevi, koji nam uzrokuju razdražljivost i glavobolju. Kako bi što prije prodisali i u buđenju prirode uživali punim plućima, donosimo prirodni čaj i četiri pomagača koji će odštopati zakrčene kanale i vratiti vam osjetilo njuha

Crveni luk ima protubakterijska i protuvirusna svojstva zbog čega je poželjan kod liječenje od prehlada. Osim toga luk je prirodni dekongestiv, lijek koji djeluje na krvne žilice u sluznici nosa te smanjuje neprohodnost i vodenasti iscjedak iz nosa. Osim obloga od svježe narezanih kriški luka stavljenih s obje strane nosnica, vrlo djelotvoran je čaj od luka.

Čaj od crvenog luka
- 1 veliku glavicu crvenog luka izrežite na četiri dijela, stavite u lončić i prelijte s četiri šalice vode, ukoliko imate domaći luk skinite samo vanjsku ljusku, a ostalo ostavite.

- Luk i vodu stavite na laganu vatru i kada provrije, smanjite temperaturu, te pustite da kuha dok polovica vode ne ispari. Ostatak procijedite, ohladite i popijte toplo.

- Ukoliko vam miris luka smeta u čaj dodajte par listića kadulje koji će osviježiti napitak.

Luk je prirodni dekongestiv, lijek koji djeluje na krvne žilice u sluznici nosa te smanjuje neprohodnost i vodenasti iscjedak iz nos

Osim crvenog luka još je niz prirodnih pomagača koji će začepljene dišne puteve učiniti prohodnima:

Stolisnik je vrlo učinkovit kod prehlada, čaj od stolisnika liječi dišne puteve, dok njegove pare oslobađaju začepljene kanale nosa. 2 žlice suhih cvjetova prelijte s 3 dcl vode, ostavite par minuta da odstoji i prelijte u široku posudu. Glavu prekrijte ručnikom i udišite pare dokle god ih ima.

Šipak je plod divlje ruže koji se još od davnina koristio kao najučinkovitiji lijek kod prehlada. Iako su njegovi načini pripreme i korištenja raznoliki najpoznatiji je čaj od šipka. Priprema se na način da pola šalice osušenih plodova prelijete s 1 litrom vode i stavite da lagano kuha, kada zavrije skinite s vatre i čaj pijte tijekom cijelog dana.

Češnjak djeluje antibakterijski i pomaže kod jačanja imuniteta, prehlada i gripa. Kada je riječ o začepljenim dišnim putevima najbolje ga je konzumirati svježeg uz obrok.

Ulje eukaliptusa najbrži je pomagač kod začepljenih dišnih puteva. Najbolji način za korištenje je dodati par kapi na papirnatu maramicu i zatim udahniti duboko kad god imate potrebu za ispuhivanjem nosa. Tijekom vremena, eukaliptus će popustiti sluz i osloboditi dišne kanale. Također pomaže i par kapi ulja eukaliptusa na jastuku koji će pomoći za lakše disanje tijekom noći.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju