Naše tijelo proizvodi znoj kako bi se hladilo, zato ćete i primijetiti kapljice znoja čim vam nešto uzrokuje porast tjelesne temperature. No ne uzrokuje znojenje samo vruće i vlažno vrijeme, već i vježbanje, tjelesni napori te emocionalni stres

Naše tijelo proizvodi znoj kako bi se hladilo, zato ćete i primijetiti kapljice znoja čim vam nešto uzrokuje porast tjelesne temperature. No ne uzrokuje znojenje samo vruće i vlažno vrijeme, već i vježbanje, tjelesni napori te emocionalni stres.

Pretjerano znojenje je poznato pod stručnim nazivom hiperhidroza te je najprimjetnije na području pazuha, dlanova i stopala. Ljude s ovim problemom ne muči samo znojna odjeća i mokre ruke, već i iritacija kože te društvena nelagoda. Ova vrsta znojenja ne može se spriječiti pomoću antiperspiranata dostupnih u dućanima, ali se može spriječiti uz pomoć jednog od najpopularnijih neinvazivnih tretmana na svijetu – Botoxa.

Zašto se znojimo?

Pretjerano znojenje je poznato pod stručnim nazivom hiperhidroza te je najprimjetnije na području pazuha, dlanova i stopala

Naša koža, a posebno njen srednji dio ili dermis, nije sastavljena samo od kolagena i elastina, već je pun žlijezda znojnica, folikula dlačica, lojnih žlijezda, krvnih žila i završetaka živaca. Naše tijelo izlučuje znoj iz dvije vrste žlijezda, ekrinih i apokrinih. Ekrine žlijezde nalaze se u koži po cijelom tijelu. Apokrine žlijezde se pak nalaze na dijelovima tijela s većom koncentracijom folikula dlačica, poput glave, pazuha i prepona.

Te žlijezde kontrolira simpatički i parasimpatički živčani sustav, sustav upravljanja koji kontrolira i ostale nesvjesne tjelesne funkcije poput disanja, probave, temperature tijela, otkucaja srca i krvnog tlaka. Čim se poveća temperatura tijela, vaš simpatički živčani sustav automatski potiče žlijezde znojnice na hlađenje tijela.

Kako spriječiti taj problem?

U Poliklinici Bagatin Botox terapija protiv znojenja jedan je od najtraženijih neinvazivnih tretmana u ovo godišnje doba. Ubrizgavanjem Botoxa u kožu utječe se na putovanje signala između završetaka živaca i žlijezda znojnica u koži. Botulinum toksin veže se za krajeve živaca u blizini područja ubrizgavanja i djeluje poput prepreke, što znači da sprečava otpuštanje neurotransmitera acetilkolina, kemijskog spoja koji proizvode živčane stanice za međusobnu komunikaciju te na taj način onemogućuje slanje signala za stimulaciju proizvodnje znoja. Na taj način žlijezde znojnice ostaju neaktivne.

FDA je 2004. godine odobrio uporabu Botoxa u liječenju hiperhidroze, a tretman se rabi u svrhu sprječavanja pretjeranog znojenja pazuha, a može se koristiti i u svrhu sprječavanja pretjeranog znojenja dlanova i stopala. Svaki tretman može se sastojati od nekoliko ubrizgavanja u problematično područje, traje oko 30 minuta, a rezultati traju do 6 mjeseci.


Jeste li kandidat za ovaj tretman?
Ukoliko vas muči ovaj problem, bilo da ste žena ili muškarac, onda ste kandidat za ovaj tretman. Unatoč utjecaju pojačanog znojenja na sve dnevne aktivnosti, mnogi ljudi ne traže rješenje ili liječenje. Na žalost, to se događa zato što ne shvaćaju da je njihov problem medicinske naravi i da se može liječiti. U zdravstvenom smislu ne postoji niti jedna štetna posljedica, štoviše iskustva pokazuju da je tretman uistinu spas za ljude koji se pretjerano znoje

S obzirom da nam se bliže ljetne vrućine sada je idealno vrijeme za dolazak na tretman. U Poliklinici Bagatin na konzultacijama ćemo vam detaljno objasniti što se sve može postići ovim izuzetnim tretmanom. Naš cilj je postići da se ugodno osjećate u svojoj koži. Za više informacije nas slobodno nas kontaktirajte telefonski na 01/46 10 225 ili mailom na info@poliklinikabagatin.hr.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju