Jako je puno ljudi u Lijepoj Našoj koji su imali čast i sreću biti dijelom proizvodnog lanca pravljenja ajvara. Ili ste gulili povrće, prali, rezali, no definitivno je najvjerojatnije da ste ga samo – miješali. I to nekoliko sati. No, kad nakon mjesec dana otvorite teglu, a iz nje vas oplahne divan miris paprika, znate da se isplatila svaka sekunda znojenja tog subotnjeg popodneva. Znamo sve o domaćem, bakinom ajvaru, ali koja je njegova internacionalna povijest?

Mješavina puna okusa, spravljena od začina, ocata, šećera, voća i povrća u svijetu se naziva chutney umak. Danas ga možete kupiti gotovog u trgovini ili pripremiti sami kod kuće. Chutney je sve više prisutan na policama zajedno sa staklenkama variva i umaka za tjesteninu i rižu.

Chutney ima sastav sličan umaku za salsu, i često se koristi kao slatko-kiseli začin

Povijest chutneya
Chutney ima sastav sličan umaku za salsu, i često se koristi kao slatko-kiseli začin. U mnogim zemljama priprema se od mješavine svježeg voća, povrća i začina, pirjanih na laganoj vatri.

Iako je većina tipova chutney umaka slatko- kisela, postoje i neki ljuti.

>> Recept za 'vruću' lubenicu

Chutney se 'pridružio' europskoj kulinarskoj kulturi u sedamnaestom stoljeću, kada su ga iz Azije donijeli britanski vojnici. U europskim se varijacijama ovo jelo zvalo 'mangoed' jer je jedan od sastojaka bio mango.

Podrijetlom iz Indije, ime Chatni znači slomljen, zgnječen. Izvorno su sastojci bili gnječeni u posudi, i nije bilo ni šećera ni octa kako bi se mogao na duže vrijeme pohraniti u tegli. Sada se chutney izrađuje u blenderu, te uz dodatak šećera i octa traje puno dulje.

Što vam je potrebno za dobar chutney?
Chutney može biti sladak, slan ili kombinacija tih okusa. Najčešće korišteni sastojci su jabuke, kruške, luk, smeđi šećer, grožđice, začini i ocat.

Jabuke i kruške mogu zamijeniti breskve, šljive, rajčice, limeta, limun pa čak i kokos. Začini koji se koriste su klinčić, češnjak, korijander, senf, cimet, đumbir, crvena paprika, jalapenos (paprike), metvica, kumin i tamarinda. U Indiji se poslužuje uz curry, odreske i povrće.

U SAD-u i Velikoj Britaniji je postao popularan kao senf ili kečap, pa se koristi kao dodatak svemu, od grickalica do odrezaka.

Savjeti

1. Slatki chutney ide odlično uz slane krekere.
2. Slatki chutney se dobro slaže i sa šunkom ili dimljenim kobasicama.
3. Svaki chutney odlično ide uz curry.
4. Pomiješan s majonezom chutney je sjajan u sendvičima sa šunkom, piletinom ili puretinom.

Još zanimljivih članaka o kulinarstvu, putovanjima, zabavi i svemu ostalome što život ispunjava guštom pročitajte na portalu punkufer.hr.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju