Dolazak toplog vremena sa sobom donosi i jedne od najzdravijih plodova prirode. Riječ je o bobičastom voću koje je prava mala riznica vitamina i minerala. Jeste li znali da sve vrste bobičastog voća dijele ista, vrlo snažna i pozitivna svojstva? Šumska jagoda, malina, kupina, borovnica, brusnica, samo su neke od plodova koji bi se ove sezone trebali naći na vašem meniju

Bobičasto voće je niskokalorično i prave su male vitaminske bombe. Bogato je antioksidansima, bioaktivnim tvarima te vrijednim i cijenjenim flavonoidima - čuvarima našeg imuniteta koji se smatraju vrlo učinkovitom prevencijom protiv malignih bolesti.

Malina
Grm koji potječe iz jugostočne Europe mekog je ploda i jakog i primamljivog okusa te sadrži velike količine biljnih vlakana koja pozitivno djeluju na probavu i čuvaju stjenku želuca i crijeva.

Antocijani daju malini jaku crvenu boju, štite organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala te utječu na rast loših bakterija i gljivica u tijelu.

Bobičasto voće je prava mala riznica vitamina i minerala te se smatra vrlo učinkovitom prevencijom protiv malignih bolesti

Kupina
Divlja biljka izvrsnog okusa čiji se plod koristi u svakodnevnoj prehrani i to u obliku soka, vina i džemova, dok se list biljke koristi za čaj.

Od davnina se koristi kao lijek za anemiju jer su prepune željeza te vitamina A, C. D i K. Snažan je antioksidans koji štiti kardiovaskularni sustav, usporava starenje organizma te pomaže u borbi protiv štetnog djelovanja sunca na kožu.

Borovnica
Tamna boja ovog ploda pokazatelj je snažnog antioksidativnog svojstva. Vrlo učinkovito štiti krvne žile i jača imunitet.

Brojna istraživanja su potvrdila kako je izvrstan saveznik u borbi protiv karcinoma jednjaka, želuca i pluća, odnosno djeluju blagotvorno na cjelokupan probavni sustav.

Ribiz
Iako postoji nekoliko različitih sorti ribiza, ovaj plod u svakom obliku je prava vitaminska bomba. sadrži dvostruko više vitamina C od ploda limuna.

Eliminira toksine koji djeluju negativno na jetru i bubrege. I koštice ovog ploda su vrlo ljekovite te djeluju protiv probavnih smetnji te pomažu kod liječenja kožnih oboljenja poput psorijaze.

Šumska jagoda
Sadrži velike količine vitamina C teitamine B i E te karoten, flavonoide i brojne minerale poput željeza i mangana kojipovoljno utiče na kompletan metabolizam, mozak, krv i kosti. Šumske jagode sadrže i elaginsku kiselinu koja čuva zdrave stanice.


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju