Galette (ilustrativna fotografija)
Galette (ilustrativna fotografija) (Foto: Getty Images)
Zdravlje & prehrana

Galette: Mirisni kolač koji smo posudili iz pariških slastičarnica

27-01-2018 Piše Blog Sweetheart
komentari

Galette je kolač napravljen od prhkog ili lisnatog tijesta i nadjeva čije okuse sami možete kombinirati bez straha da ćete promašiti okus. Ovaj iznimno sočni recept u sebi sadrži šljive, jabuke i orahe

Galette su slastica koju je iznimno jednostavno napraviti, a njegovu bazu čini prhko tijesto koje mora biti hrskavo, lisnato i za koje vam donosimo recept.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Na tijesto se slaže nadjev, a u ovom receptu njegovi glavni su sastojci orah, jabuke i šljive. Sastojke po vlastitoj želji možete mijenjati  bez straha da ćete pogriješiti pa tako umjesto oraha možete staviti bademe, krušku umjesto jabuke ili smokve umjesto šljiva.

NADJEV ZA GALETTE: 

Sastojci:

- 150-200 g oraha
- 2-3 žlice ulja
- šljive (svježe ili smrznute)
- 2-3 jabuke
- šećer
- cimet
- đumbir

Priprema: 
Orahe sameljite u multipraktiku uz dodatak 2-3 žlice ulja (ili ih nasjeckajte nožem pa sameljite uz pomoć štapnog miksera). Trebaju pustiti svoju masnoću i postati mazivi kao pasta. Dodajte im šećer ili med po želji, promiješajte.

Šljive i jabuke narežite na ploške i posipajte cimetom i đumbirom u prahu.

Slaganje: 
1.
Ohlađeno prhko tijesto izvadite iz frižidera. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini i premjestite na protvan obložen papirom za pečenje. Najbolje je ako protvan okrenete pa tijesto stavite na vanjsku stranu (tako ćete galette lakše maknuti s protvana).

2.
Po tijestu razmažite pastu od oraha. Po njoj ravnomjerno poslažite šljive i jabuke i, ako želite, dodatno pošećerite. Voće nemojte slagati skroz do rubova nego ostavite nekoliko centimetara tijesta uz rub prazno.

3. Nakon što ste poslagali voće samo zavrnite rubove tijesta prema unutra.

4. Premažite rubove tijesta razmućenim jajetom. Pecite na 200°C otprilike 30 minuta.

Još slasnih i slatkih recepata možete pronaći na blogu Sweetheart.

Dobar tek!

 

Pročitaj još
Pročitaj još