Prednost ovog obroka je šarolikost sastojaka koje možete mijenjati ovisno o vlastitom okusu. Gubara se priprema noć prije konzumacije i čuva u hermetički zatvorenoj posudi, naime u takvom spremištu ukusna mješavina može čuvana u hladnjaku potrajati i do tjedan dana.
>>Zasitne pločice: Recept koji će vas riješiti ovisnosti o pekari
Sastojci:
Gubara je recept za najzdraviji doručak sadrži žitarice, voće i orašaste plodove koji tijelo opskrbljuju energijom
- 8 punih šaka zobenih pahuljica
- 2 pune šake mljevenih mekinja
- šaka nasjeckanih suhih marelica
- šaka nasjeckanih suhih datulja
- šaka zdrobljenih oraha
- šaka zdrobljenih badema ili lješnjaka
- mlijeko
- ½ neoguljene jabuke po osobi
- ½ banane po osobi
- jogurt
- po želji bobičasto voće
Postupak:
1. U posudi promiješajte zobene pahuljice i mekinje s marelicama i datuljama. Dodajte orahe i ostale orašaste plodove po vlastitom izboru. Suho voće možete mijenjati s kojim god poželite poput suhih smokava, borovnica ili grožđica. Kako bi dobili glatku teksturu smjese najbolje bi bilo da je pripremite noć prije jer nakon što odstoji u mlijeku, svi sastojci će ispustiti svoje sokove.
2. Sve sastojke prelijte mlijekom i naribajte polovicu jabuke po osobi, te sve promiješajte i stavite u hladnjak.
3. Nakon što je smjesa odležala u hladnjaku postaje gusta i mekana, razrijedite je s mlijekom. Dodajte na ploške narezane banane, a kako je suho voće ispustilo svoje sokove isprobajte okus, pa po potrebi dodajte malo meda. Prije jela na smjesu stavite nekoliko velikih žlica jogurta i bobičasto voće.