Jelo s kojim započinje prva avantura za štednjakom najjednostavnija je priprema jaja na oko. A da taj banalan recept uz veliko umijeće i znanje za izvlačenejm maksimuma iz skromne namirnice može postati vrhunsko jelo pokazao je jedan od članova žirija Masterchef Hrvatska Dino Galvagno. Donosimo recept za jaje na oko za čiju pripremu treba odvojiti čak dva sata vremena, a zbog punoće okusa i rapsodije boja na tanjuru svakako se isplati

Sastojci za bjelanjak:
- 2 bjelanjka
- sol
-papar

Sastojci za žumanjak:
- 2 žumanjka
- 3 žlice šećera
- 6 žlica soli

Sastojci za salatu:
- samoniklo bilje
- slanina
- par kapi limunovog soka
- maslinovo ulje

Sastojci za marshmallow:
- 150 g šećera
- 2 bjelanjka
- pola žlice škrobnog brašna
- 10 g želatine
- malo soli
- svježi hren
- par kapi limunovog soka
- 70 g vode
- škrobno brašno za posipanje

 Priprema:

1. Bjelanjak: Odvojiti jaja te izmiksati bjelanjak sa soli i paprom uz pomoć štapnog miksera, paziti da se ne zapjeni. Pustiti da malo odstoji dok se ne slegne (cca 10-15 min), pa maknuti pjenu i prebaciti u špricu.

2. Žumanjak: Pomiješati šećer i sol, u to staviti žumanjak i prekriti dijelom smjese. Ostaviti da stoji u frižideru do serviranja.

3. Marshmallow: Namočiti želatinu. Šećer kuhati s vodom dok se ne zapjeni (kad se umoči žlica i malo ohladi mora biti kao smola). Dodati namočenu i ocijeđenu želatinu. Bjelanjke u posudi malo razmutiti, postepeno dodavati vrući sirup sve zajedno (dok je još vruće. Sve zajedno miksati mikserom pa dodati hren i miksati dok se smjesa ne ohladi. Obložiti pleh papirom za pečenje, posipati škrobnim brašnom, u to usipati smjesu za marshmallow, te posipati škrobnim brašnom. Staviti u hladnjak da se stisne.

4. Salata: Narezati slaninu na ploške i prepeći rumeno na maslacu. Oprati samoniklo bilje, dresirati limunovim sokom i maslinovim uljem.

5. Bjelanjak: Zagrijati maslinovo ulje na tavici, i u ne pretjerano vruću tavu kapati bjelanjke iz šprice te tresti tavicu da se naprave kapljice bjelanjaka. Kad se kapljice spoje, izvaditi iz tave i ostaviti da se ocijedi na papiru te kratko staviti u hladnjak. Oblikovati u pravokutnik.

6. Marshmallow narezati na kockice te karamelizirati iznad plamena, uz pomoć štapića. Pripremljeni žumanjak kratko odsoliti (oprati u hladnoj vodi). Sve zajedno servirati.

Autor recepta: Dino Galvagno

Male tajne kuhinje velikih majstora, kao i mnoštvo ukusnih i originalnih recepata potražite na Celebrity MasterChefu.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju