Sastojci za bjelanjak:
- 2 bjelanjka
- sol
-papar
Sastojci za žumanjak:
- 2 žumanjka
- 3 žlice šećera
- 6 žlica soli
Sastojci za salatu:
- samoniklo bilje
- slanina
- par kapi limunovog soka
- maslinovo ulje
Sastojci za marshmallow:
- 150 g šećera
- 2 bjelanjka
- pola žlice škrobnog brašna
- 10 g želatine
- malo soli
- svježi hren
- par kapi limunovog soka
- 70 g vode
- škrobno brašno za posipanje
Priprema:
1. Bjelanjak: Odvojiti jaja te izmiksati bjelanjak sa soli i paprom uz pomoć štapnog miksera, paziti da se ne zapjeni. Pustiti da malo odstoji dok se ne slegne (cca 10-15 min), pa maknuti pjenu i prebaciti u špricu.
2. Žumanjak: Pomiješati šećer i sol, u to staviti žumanjak i prekriti dijelom smjese. Ostaviti da stoji u frižideru do serviranja.
3. Marshmallow: Namočiti želatinu. Šećer kuhati s vodom dok se ne zapjeni (kad se umoči žlica i malo ohladi mora biti kao smola). Dodati namočenu i ocijeđenu želatinu. Bjelanjke u posudi malo razmutiti, postepeno dodavati vrući sirup sve zajedno (dok je još vruće. Sve zajedno miksati mikserom pa dodati hren i miksati dok se smjesa ne ohladi. Obložiti pleh papirom za pečenje, posipati škrobnim brašnom, u to usipati smjesu za marshmallow, te posipati škrobnim brašnom. Staviti u hladnjak da se stisne.
4. Salata: Narezati slaninu na ploške i prepeći rumeno na maslacu. Oprati samoniklo bilje, dresirati limunovim sokom i maslinovim uljem.
5. Bjelanjak: Zagrijati maslinovo ulje na tavici, i u ne pretjerano vruću tavu kapati bjelanjke iz šprice te tresti tavicu da se naprave kapljice bjelanjaka. Kad se kapljice spoje, izvaditi iz tave i ostaviti da se ocijedi na papiru te kratko staviti u hladnjak. Oblikovati u pravokutnik.
6. Marshmallow narezati na kockice te karamelizirati iznad plamena, uz pomoć štapića. Pripremljeni žumanjak kratko odsoliti (oprati u hladnoj vodi). Sve zajedno servirati.
Autor recepta: Dino Galvagno
Male tajne kuhinje velikih majstora, kao i mnoštvo ukusnih i originalnih recepata potražite na Celebrity MasterChefu.