Već od najranije dobi slušamo obećanja o snažnim kostima i zubima od pijenja mlijeka. Na Zapadu je kravlje mlijeko toliko sveprisutno da ga nije potrebno opisivati i vjerojatno je već uključeno u najzdraviji način prehrane većine Zapadnjaka

Za razliku od alergija na hranu, intolerancija ne uključuje reakciju imunološkog sustava, već kao kod intolerancije na laktozu, u organizmu dolazi do nemogućnosti probavljanja mliječnog šećera-laktoze radi neprisutnosti enzima laktaze koji se nalazi u tankom crijevu.

Ako se laktoza ne probavi, ona dolazi do debelog crijeva, uzrokujući nadutost, grčeve, vjetrove i proljev.

Nutritivna važnost kravljeg mlijeka u apsorpciji kalcija
Kravlje mlijeko, uz mliječni šećer laktozu, pogoduje jakim i zdravim kostima jer je vrlo dobar izvor kalcija, fosfora i vitamina D.
Minerali poput kalcija ne mogu se proizvest u tijelu pa ih zato moramo unositi namirnicama.

Za pravilno funkcioniranje i apsorpciju, kalcij mora biti praćen fosforom, magnezijem i vitaminima A,C i D.

Kalcij iz napitaka (mlijeka) dobivenih od soje, riže ili zobi se ne iskorištava tako učinkovito kao onaj iz kravljeg mlijeka

Laktoza i kiseli medij pomaže iskorištavanju unesenog kalcija, dok vitamin D osim što povećava crijevnu apsorpciju kalcija, smanjuje njegovo izlučivanje urinom.

Kalcij je najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu. Udio kalcija u organizmu odrasle osobe iznosi 900-1200mg (99 posto u koštanom sustavu).

Kalcij suudjeluje u mnogim vitalnim procesima te je neophodan za:
• Održavanje kosti zdravima i jakima
• Pri zgrušavanju krvi
• Pomaže pravilnom funkcioniranju živaca i mišića
• Održavanje krvnog tlaka
• Izlučivanje hormona i probavnih enzima

Potrebna dnevna doza i simptomi kod nedostatka
Preporučena dnevna doza za odrasle iznosi 800 mg (3 čaše mlijeka), dok su potrebe za tim važnim mineralom povećane u vrijeme rasta i razvoja, u trudnoći i starijoj dobi i iznose 1300-1500 mg (4-5 čaša mlijeka).

Simptomi kod nedovoljnog unosa kalcija:
• Osteopenija (smanjena koštana gustoća)
• Česti prijelomi kostiju
• Bolovi ili grčevi u mišićima
• Trnci ili utrnulost u rukama ili stopalima
• Deformacije kostiju i usporen rast i razvoj djece-rahitis


Benefiti kravljeg mlijeka sa smanjenim udjelom laktoze
Simptomi nepodnošenja laktoze mogu se umanjiti promjenama prehrambenih navika, a to najčešće podrazumijeva zamjenu običnog mlijeka i mliječnih proizvoda s posebnim mlijekom sa smanjenim udjelom laktoze ili bez laktoze.

Kalcij iz napitaka (mlijeka) dobivenih od soje, riže ili zobi se ne iskorištava tako učinkovito kao onaj iz kravljeg mlijeka. Sojino mlijeko koje je najzastupljenije kao zamjena ima znatno manju količinu kalcija te je bogato željezom koji smanjuje apsorpciju kalcija.

Većina osoba s netolerancijom na laktozu može podnijeti određenu količinu laktoze u hrani. Često, osobe bolje podnose mlijeko ili mliječne proizvode kada ih uzimaju postepeno tijekom obroka i dana.

Savjetujte se sa stručnjakom!

Sumnjate li na netoleranciju na laktozu svoja pitanja možete postaviti prof.dr.sc. Željku Krznariću koji će svakog utorka odgovarati na pitanja čitatelja. Svoje pitanje možete postaviti ovdje.
 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju