Kuhati za jednu osobu ponekad i nije lak zadatak te predstavlja pravi izazov, jer većina recepata nije prilagođena samo za jedan tanjur. Mnogi zbog nekih životnih okolnosti moraju kuhati za jednog, bilo da su samci ili pak žive s partnerom koji je radi posla često na putu. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći lakše pripremiti ukusne i zdrave obroke za jedna usta

1. Kupujte samo ono što vam je neophodno
Kuhate li za jednu osobu, pazite koliko kupujete. Velika obiteljska pakiranja namirnica novčano su isplativa samo ukoliko se kupljene namirnice potroše prije negoli se pokvare. U protivnom, morat ćete ih baciti, baš kao i novac kojim ste ih platili.

Stoga prije negoli napunite košaricu namirnicama za sljedećih nekoliko dana, promislite kolika vam je količina doista potrebna za pripremu obroka.

2. Racionalno s namirnicama
Kad ste nabavili svoju tjednu zalihu voća i povrća, pokušajte te namirnice potrošiti na najbolji mogući način kako vam ništa ne bi propalo. Stoga najprije potrošite lisnato povrće i bobičasto voće, dok tvrđe namirnice kao što su krumpir ili mrkva sačuvajte za jela u drugom dijelu tjedna. Na taj način potrošit ćete sve što ste kupili i ništa nećete morati baciti.

3. Spas u smrznutoj hrani
Ako vam se često dogodi da vam u hladnjaku propadnu neiskorištene namirnice, tada bi bilo dobro da spas potražite u smrznutom voću i povrću. Uz to što imaju jednaku hranjivu vrijednost kao svježe namirnice, one su ujedno lako dostupne i izvan njihove sezone te su često već i nasjeckane pa kod kuhanja ne morate trošiti puno vremena za pripremu.

Želite li se zdravije hraniti, pažljivo čitajte sastav na pakiranju i birajte one proizvode sa smanjenim udjelom soli, šećera i masnoća.

Ako vam se često dogodi da vam u hladnjaku propadnu neiskorištene namirnice, tada bi bilo dobro da spas potražite u smrznutom voću i povrću

4. Kupujte namirnice iz rinfuze
Pripremate li obrok za jedan tanjur, tada je kupovina namirnica iz rinfuze idealan izbor za vas jer sami možete odabrati količinu potrebnih namirnica, ponajviše raznih sjemenki, orašastih plodova ili pak sušenog voća.

5. Iskoristite ostatke od ručka ili večere
Ostatke od ručka ili večere možete pametno iskoristiti i od njih pripremiti sasvim novo jelo za sljedeći obrok. Tako ćete primjerice pečena pileća prsa jedan dan poslužiti s rižom i kakvim povrćem, dok ih sljedećeg dana možete pripremiti na salatu ili složiti pileći tacos.

6. Brzinski obroci od jaja
Kad ste u stisci s vremenom, jaja su uvijek jedno od najboljih rješenja za brzinski i hranjiv obrok pa ih je uvijek dobro imati. Usto, možete ih pripremiti na brojne načine, od obične kajgane, zatim kombinacije sa slaninom, špinatom, šparogama… Nasjeckana tvrdo kuhana jaja dodajte dodajte salati i pospite prženim sezamom i eto brzog i ukusnog jela.

7. Osmislite recept po mjeri svog tanjura
Većina recepata nije prilagođena jednom tanjuru već obiteljskim količinama i kuhate li prema takvim uputama ostat će vam previše hrane koju nećete moći pojesti niti iz drugog pokušaja. Stoga zanemarite recepte i napravite nešto po svom izboru. Kuhate li samo za sebe, možete si priuštiti malo eksperimentiranja s namirnicama i okusima. Smišljajte originalna jela i svojoj se recepturom pohvalite prijateljicama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju