Često zaboravljamo kako su stopala najopterećeniji dio tijela, jer osim što nose našu težinu često su 'osuđena' na agresivnu i tijesnu obuću, izloženost nepovoljnim uvjetima rada kao i nepravilnim načinom hoda. Stopalo reagira u lošim uvjetima brani se pri čemu nastaje bolno zadebljanje kurje oko, kako ovaj estetski problem tretirati otkrila nam je stručnjakinja

Što je to kurje oko?
Zadebljanje kože koje nastaje na mjestima pritiska i trenja i koje rezultira bolnom tvorbom u obliku trna koje uzrokuju strašnu bol najbolje opisuje kurje oko.

Kurje oko je zadebljanje kože koje nastaje na mjestima pritiska i trenja i koje rezultira bolnom tvorbom u obliku trna

>>Gljivice na noktima: Što sve trebate znati o najupornijem ljetnom 'nametniku'?

Medicinska pedikerka Kristina Orečić ističe kako razlikujemo tvrdo kurje oko
koje nastaje na gornjoj površini prsta ili na tabanima najčešće kao posljedica pritiskanja prilikom hodanja. Ono nema korijen ali njegov kraj, nukleus radi pritisak na živac.

Mekano kurje oko druga je vrsta ove bolne pojave koje nastaje između prstiju kao posljedica znojenja i pojačanog pritiska najčešće uzrokovanog tijesnom obućom.

>>3 najnezdravija modela cipela koje uporno nosimo


Kako liječiti kurje oko?

Površinsko struganje, kupke za noge i kamen za pete koji se koriste kod kuće učinkoviti su ukoliko ste s tretmanom krenuli prilikom prvih naznaka boli, no to najčešće nije slučaj. Kristina navodi kako se najbolje obratiti stručnjaku koji će područje tretirati na adekvatan način.

Prevntivno liječenje preporuča se napraviti kod medicinskih pedikera, a ne kod kuće



Nakon posebne biljne kupke upaljeno područje struže se sterilnim skalpelima te nakon uklanjanja premazuje srebrnim nitratom (koji se ne preporuča dijabetičarima) ili cinkovom pastom. Ovi preparati služe za isušivanje i zatvaranje upaljenog područja.

Ukoliko se radi o mekanom kurjem oku nakon preventivnog liječenja na područje je potrebno staviti čistu silikonsku zaštitu.

Savjet:
Crvenilo i oteklina mogu se tretirati u ovlaštenim salonima, dok ukoliko dođe do infekcije potrebna je pomoć dermatovenerologa.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju