Porast karcinoma dojke kod žena danas predstavlja ozbiljni, globalni, zdravstveni problem. Kako bi se bolest otkrila izričito su važni preventivni kontrolni pregledi i rana dijagnostika. No, kada se ustanovi prisutnost tumora dojke, razdoblje do operacije, kao i nakon toga predstavlja vrlo stresno razdoblje za ženu, a jednako tako i za njenu obitelj

Kod odstranjenja žljezdanog tkiva dojki u postupku mastektomije, ostavlja se koža i bradavice te se u grudi, po želji, umeću silikonski implantati.

Rekonstrukcijom dojki postiže se normalan izgled grudi, možemo reći i poboljšani te na taj način žene budu pošteđene osjećaja svojevrsnog hendikepa

U hrvatskim se bolnicama najčešće ugrađuju takvi implantati, no moguće je i u dojke ugraditi vlastito masno tkivo pacijentice, koje se uzima s leđa, što iziskuje dodatne operacije.

U postupku zadržavanja bradavica, dio žljezdanog tkiva ostaje u dojkama, čime se mogućnost obolijevanja neznatno povećava. U protivnom, rizik dobivanja raka manji je od pet posto.

Bolna situacija s kojom se žene nakon operacije moraju susresti je gubitak jedne, ili čak obje dojke. Plastična kirurgija u današnje vrijeme tu može učiniti čuda i postoperativno razdoblje manje teškim.

Rekonstrukcijom dojki postiže se normalan izgled grudi, možemo reći i poboljšani te na taj način žene budu pošteđene osjećaja svojevrsnog hendikepa. Naime, cilj je postići što bržu i kvalitetniju rehabilitaciju, kao i kvalitetu življenja.

Danas veliku važnost predstavljaju hvalevrijedne udruge kao što je Sve za nju, koje su vrlo aktivne u podizanju svijesti i pružanju podrške oboljelima i njihovim obiteljima, a njenom radu aktivno se pridružila i naša Poliklinika.

Naše kirurško, stručno znanje i mogućnosti moderne, plastične kirurgije stavljamo u službu zdravlja i borbe u mogućem izlječenju od ove opake bolesti.

Tako u Poliklinici Bagatin pružamo mogućnost operativnih zahvata, uklanjanja tumora, odnosno uklanjanje dojke, rekonstrukciju dojki, postoperativnu brigu i skrb te po potrebi i suradnju s drugim specijalistima. Na taj način prvenstveno želimo ženama omogućiti da stresno razdoblje od saznanja o bolesti do operacije i liječenja, budu što kraći.

Također, treba naglasiti važnost dobre komunikacije s oboljelom osobom, kako bi dobila sve potrebne informacije i upute za što bolji oporavak. Medicinsko osoblje može pridonijeti vraćanju pacijenta u svakodnevni, normalan život te bržoj socijalizaciji uz psihološku podršku dajući sve potrebne odgovore i smjernice koje vode zdravstvenom oporavku i odgovornom ponašanju oboljele osobe.

Dakle, neophodan je višedimenzionalni pristup koji obuhvaća sve segmente ove problematike s kojom se žene oboljele od karcinoma dojke susreću. Poliklinika Bagatin želi u svom pristupu sudjelovati i dati potporu u svim navedenim aspektima liječenja od ove opake bolesti.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju