Piletina iz pećnice s krumpirima i salatom odličan je izbor za vikend-ručak. Nažalost, ako niste vješti s pečenjem cijele ptice, konačni rezultat neće biti poželjan ni ukusan. Slijedite stoga ove savjete koji uvijek pale.

1. Dominirajte kuhinjskom opremom
Pile stavite peći u dobro zagrijanu pećnicu – temperatura za zagrijavanje može dosezati i 240 stupnjeva Celzija. Za uspjeh pečenog pileta iz pećnice važno je da imate tepsiju s rešetkom kako bi se višak masnoće cijedio tijekom pećenja, a vrući zrak kružio oko cijele ptice.

Računajte da bi vam za svaki dekagram pileta trebalo otprilike minuta pečenja, pa biste pile od kilograma trebali peći oko sat vremena na temperaturi od 200 stupnjeva Celzija.

2. Ravnomjerno pečenje mesa
Pečenje peradi u komadu nezgodno je zbog različitih debljina pojedinih dijelova mesa, koji se peku u različito vrijeme. Najčešći rezultat? Neodovoljno pečen batak te isušena prsa. Da bi dobili uravnoteženo pečeno meso upotrijebite kuhinjsku špagu koju prije pečenja treba povezati od vrata pileta, preko prsa do nogica ptice. Niste vješti s vezanjem špage?

Upotrijebite aluminijsku foliju i njome prekrijte prsa pileta prvih trideset minuta pečenja i tako usporite termičku obradu ovog osjetljivog dijela mesa.

Batak pileta je pečen kad se sredina ovog dijela mesa nalazi na temperaturi od 140 stupnjeva

3. Sočnost mesa
Piletina će biti ukusnija ako meso dobro namažete uljem ili maslacem, a kožicu istrljajte začinima poput morske soli i ružmarina. Sočnosti mesa doprinjet će i nadjev u šupljini sastavljen od korijenastog povrća, začina i citrusnog voća poput domaćih limuna, naranči ili mandarina.

Tijekom pečenja meso podlijte pilećim ili povrtnim temeljcem, a sočnost mesu podarit će i malo piva. Nemojte ni rezati piletinu odmah nakon vađenja iz pećnice – pustite da se stabiliziraju sokovi barem dvadesetak minuta po završetku pečenja.

4. Hrskava korica
Kožu svježeg i očišćenog pileta prelijte vrućom vodom, pa tek onda stavite peći u pećnicu. Ovaj trik jamči vam hrskavu koricu na kraju balade. Dakako, meso će biti hrskavije ako koristite pticu iz organskog uzgoja, koja se može propoznati po žućoj koži mesa.

5. Kraj pečenja
Želite li savršeno ispečeno meso – koristite termometar za kuhanje. Batak pileta je pečen kad se sredina ovog dijela mesa nalazi na temperaturi od 140 stupnjeva. Ako nemate pri ruci termometar, opipajte meso ptice.

Otpor bi trebao biti sličan kao kad vlastitim prstom dodirujete mišić na dnu otvorenog dlana (iznad zgloba ruku). Meso možete i testirati vilicom – istekne li vam bistar sok nakon uboda, meso je pečeno. Crvekasta tekućina upućuje da trebate nastaviti peći pile.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju