Nutricionisti surađuju sa znanstvenicima u potrazi za najučinkovitijim metodama mršavljenja, a prema zadnjim saznanjima iz neurologije, u obzir treba uzeti i faktor ljudske osobnosti. Drugim riječima, različiti mentalni ustroji imaju različite pristupe mršavljenju. Prema toj teoriji ono što odgovara jednoj osobi, kod druge će izazvati suprotan učinak. Prema saznanjima psihologa, kad je o gubljenju težine riječ, postoje četiri vrste osobnosti. Ako se prepoznajete u jednoj od njih, saznajte na koji način možete najučinkovitije pridonijeti gubitku suvišnih kilograma

1. Kompulzivni tip
Ukoliko imate tendenciju opsesivnog ponašanja, želite da stvari uvijek budu riješene na način koji vama odgovara, osjećate li stres i emocionalni nemir kad god se nešto ne odvija po vašim željama, postoji vjerojatna mogućnost da ste kompulzivni jedač.

Ukoliko spadate u ovu grupu, nećete imati uspjeha s dijetama baziranima na proteinima. Vama je potrebna ishrana zdravih kalorija koja sadrži visoki udio zdravih ugljikohidrata, te redoviti kardio-treninzi koji će podići razinu serotonina.

Radi se o hormonu sreće koji će umanjiti stres i anksioznost, a pomoći će vam i ako se uspijete oduprijeti zalogajima prije spavanja.

2. Emocionalni tip
U slučaju da vam nedostaje energije i samopouzdanja, i doživljavate se kao samca kojeg prate pesimizam i sramežljivost, velike su šanse da pripadate grupi emocionalnih jedača.

U tom slučaju, dijete s visokom razinom ugljikohidrata i proteina neće vam puno pomoći. Savjetuje vam se prehrana tipična za mediteransko podneblje. Takav tip prehrane pružit će vam umjerenu dozu hranjivih tvari što uključuje plavu ribu, žitarice, svježe voće i povrće.

Također vodite računa o kvalitetnom unosu omega-3 masnih kiselina i vitamina D, te spavajte redovito. Radite i na svojoj komunikativnosti, jer druženje s ljudima će pomoći vašem raspoloženju, i doprinijeti mršavljenju.

3. Impulzivni tip
Ako imate osobnost impulzivnog jedača, lako vas je rastrojiti i imate problema s koncentracijom. Često prekidate ljude dok govore, a jedino se možete smiriti uz pomoć nikotina i kofeina. Nerijetko znate izgubiti stvari.

Želite li smršaviti, morate zaobilaziti ugljikohidrate i držati se dijeta s visokim udjelom proteina. Pijte puno zelenog čaja, bavite se kardio-treningom i razvijajte meditativnu duhovnost kako bi smirili lošu stranu svog mentaliteta. Probajte sa Atkins ili Dukan dijetom ili konzumirajte što više bijelog pilećeg i purećeg mesa, svježi kravlji sir i jogurt.

4. Anksiozni tip
Sklonost paničarenju, nedostatak samopouzdanja, zaobilaženje konflikata i česte glavobolje prouzročene stresom, karakteristika su anksioznih jedača.

Od prehrane s malo kalorija, nećete imati koristi. Prijeko su vam potrebne blagodati makrobiotičke i vegetarijanske kuhinje, kao i sve što povećava razinu B6 i C vitamin. Glutamin i magnezij će vam dodatno pomoći u održavanu tjelesne težine, a nemojte ni preskočiti vježbanje disanja, te različite tipove joge.

Svakako se klonite nikotina, kofeina i alkohola i pazite da u dnevnoj prehrani imate što više orašastog voća, citruse, smeđu rižu i brokulu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju