Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Pazite na slovo E! 7 sastojaka u hrani koje treba izbjegavati

08-09-2015 Piše Zadovoljna
komentari

Obični proizvodi pomoću brojnih umjetnih tvari boja, konzervansa, zgušnjivača, emulgatora postaju privlačniji izgledom i okusom. No pretjerana konzumacija takvih proizvoda koji sadrže štetne tvari može naškoditi zdravlju, zato je čitanje sitnih slova na deklaraciji nužno jer jedino tako možemo otkriti što stvarno jedemo

 

U trendu Ana Maslać Plenković poput princeze Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak Ana Maslać Plenković i Andrej Plenković Odlične štikle! Koliko su samo lijepe! Ana Maslać Plenković u štiklama koje imaju sve Vjenčići s malinama Odličan recept! Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti

1. Zaslađivači
Veliki broj 'zdravih' proizvoda koji su istaknuti kao oni bez šećera u sebi sadrže tvar za zaslađivanja aspartam, prepoznatljiv je po oznaci E 951 a sadrže ga žvakaće gume, bomboni, razni dijetalni napitci pa i čokolade. Uzrokuje vrtoglavice, grčeve u trbuhu i umor koji nastaju nakon previše konzumiranja proizvoda s ovim ozloglašenim sastojkojm.

2. Pojačivači okusa
Brojne grickalice, gotovi začini, umaci, juhe iz vrećice sadrže pojačivač okusa mononatrijev glutaminat koji se krije iza oznake E 621. Ovaj sastojak koristi se za isticanje okusa jelima a jako je štetan jer može pogoršati brojne ozbiljne bolesti i uzrokovati pretilost. Umjetna bojila, pojačivači okusa, zaslađivači služe za primamljiv izgled i okus hrane pri čemu zaboravljamo kako su šteti

3. Bojila
Prirodna bojila s vremenom su gotovo u potpunosti zamijenila ona umjetna naznačena na proizvodima oznakama od E100 pa do E 181. Nalaze se u brojnim slatkišima, keksima a najviše u energetskim napitcima primamljivih neonskih boja, izazivaju probleme na koži, uzročnici su brojnih alergija stoga ih kada su djeca u pitanju posebice treba izbjegavati.

4. Konzervansi
Tvari koje prvenstveno služe kako bi proizvodima produžili rok trajanja nalaze se i u svakodnevnim namirnicama poput mlijeka, suhomesnatim proizvodima nalaze se pod oznakom E 285 i E 1105. Upravo iz razloga što s vremenom uzrokuju kod djece hiperaktivnost, kožne alergije proizvode s konzervansima treba smanjiti na minimum, jesti svježe namirnice i sami kuhati obroke.

5. Emulgatori
Tvari koje poboljšavaju teksturu proizvoda i povezuju sastojke koji se inače prirodno ne spajaju nalaze se u brojnim kupovnim slasticama, gotovim umacima, paštetama, zamrznutim jelima. Teško ih je izbjeći ali zato konzumaciju proizvoda koji ih sadrže treba svesti na minimum.

6. Antioksidansi
Pod oznakom E 300 do E 340 nalaze se umjetni antioksidansi, lako ih je iščitati s proizvoda a svrha im je kao dodacima prehrani. No sve više se ističe kako se antioksidasni iz neobrađene hrane zdraviji postoji vrste voća i povrća koje u sebi prirodno ima antioksidanse poput zelenog lisnatog povrća, bobičastog voća.

7. Zgušnjivači
Njihova svha je naravno brojnim proizvodima stvoriti umjetnu gustoću, nalaze se u kupovnim juhama, namazima, kremama a kriju se iza oznake E 1404 što je modificirani škrob, E 412 guar-guma, E 415 ksantan –guma. Konzumiranje u velikim količinama proizvoda s zgušnjivačima može uzrokovati manjak željeza i alergijske reakcije.