Obični proizvodi pomoću brojnih umjetnih tvari boja, konzervansa, zgušnjivača, emulgatora postaju privlačniji izgledom i okusom. No pretjerana konzumacija takvih proizvoda koji sadrže štetne tvari može naškoditi zdravlju, zato je čitanje sitnih slova na deklaraciji nužno jer jedino tako možemo otkriti što stvarno jedemo

 

1. Zaslađivači
Veliki broj 'zdravih' proizvoda koji su istaknuti kao oni bez šećera u sebi sadrže tvar za zaslađivanja aspartam, prepoznatljiv je po oznaci E 951 a sadrže ga žvakaće gume, bomboni, razni dijetalni napitci pa i čokolade. Uzrokuje vrtoglavice, grčeve u trbuhu i umor koji nastaju nakon previše konzumiranja proizvoda s ovim ozloglašenim sastojkojm.

2. Pojačivači okusa
Brojne grickalice, gotovi začini, umaci, juhe iz vrećice sadrže pojačivač okusa mononatrijev glutaminat koji se krije iza oznake E 621. Ovaj sastojak koristi se za isticanje okusa jelima a jako je štetan jer može pogoršati brojne ozbiljne bolesti i uzrokovati pretilost.

Umjetna bojila, pojačivači okusa, zaslađivači služe za primamljiv izgled i okus hrane pri čemu zaboravljamo kako su šteti

3. Bojila
Prirodna bojila s vremenom su gotovo u potpunosti zamijenila ona umjetna naznačena na proizvodima oznakama od E100 pa do E 181. Nalaze se u brojnim slatkišima, keksima a najviše u energetskim napitcima primamljivih neonskih boja, izazivaju probleme na koži, uzročnici su brojnih alergija stoga ih kada su djeca u pitanju posebice treba izbjegavati.

4. Konzervansi
Tvari koje prvenstveno služe kako bi proizvodima produžili rok trajanja nalaze se i u svakodnevnim namirnicama poput mlijeka, suhomesnatim proizvodima nalaze se pod oznakom E 285 i E 1105. Upravo iz razloga što s vremenom uzrokuju kod djece hiperaktivnost, kožne alergije proizvode s konzervansima treba smanjiti na minimum, jesti svježe namirnice i sami kuhati obroke.

5. Emulgatori
Tvari koje poboljšavaju teksturu proizvoda i povezuju sastojke koji se inače prirodno ne spajaju nalaze se u brojnim kupovnim slasticama, gotovim umacima, paštetama, zamrznutim jelima. Teško ih je izbjeći ali zato konzumaciju proizvoda koji ih sadrže treba svesti na minimum.

6. Antioksidansi
Pod oznakom E 300 do E 340 nalaze se umjetni antioksidansi, lako ih je iščitati s proizvoda a svrha im je kao dodacima prehrani. No sve više se ističe kako se antioksidasni iz neobrađene hrane zdraviji postoji vrste voća i povrća koje u sebi prirodno ima antioksidanse poput zelenog lisnatog povrća, bobičastog voća.

7. Zgušnjivači
Njihova svha je naravno brojnim proizvodima stvoriti umjetnu gustoću, nalaze se u kupovnim juhama, namazima, kremama a kriju se iza oznake E 1404 što je modificirani škrob, E 412 guar-guma, E 415 ksantan –guma. Konzumiranje u velikim količinama proizvoda s zgušnjivačima može uzrokovati manjak željeza i alergijske reakcije.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju