Većina osoba s netolerancijom na laktozu može podnijeti određenu količinu laktoze u hrani te mogu uključiti fermentirane mliječne napitke i sireve u svoju svakodnevnu prehranu jer u tim proizvodima ima vrlo malo mliječnog šećera. Time ćete si osigurati dovoljan i stalan unos kalcija.
Isprobajte neke od ovih recepata koji vam omogućuju korištenje mlijeka, sira i jogurta uz kontrolu i smanjenje negativnih posljedica netolerancije na laktozu:
DORUČAK/MEĐUOBROK:
ZOBENA KAŠA
Sastojci:
5 dl mlijeka sa smanjenim udjelom laktoze
7-8 žlica zobenih pahuljica,sitnih
3 žlice šećera (stevije ili agava sirup,med)
malo soli
Dodaci po izboru: cimet, jabuka, kakao (100%, ili,sirovi), mljeveni bademi, lješnjaci, sušeno bobičasto voće, maline.....
Priprema: U hladno mlijeko dodati zobene pahuljice, sol. Pustiti da zakipi uz povremeno miješanje, dovoljno je da kipi minutu, dvije. U ovom omjeru kaša će biti gusta, ako želite rijeđu promijenite omjere. U toplu kašu dodajte što želite. Može se poslužiti kao hladni desert ili topli doručak.
RUČAK:
ZELENI RIŽOTO
Sastojci:
300g smeđe riže
600g blitve ili špinata
2dl mlijeka smanjenim udjelom laktoze
sol
peršin
maslinovo ulje
Priprema: Rižu skuhajte u duploj količini vode.Napravite pire od blitve tako da ju odjelite od stabiljka, narežete i poparite na mlijeku,te dobro izgnječite.Zatim dodajte rižu i začinite
TJESTENINA S TIKVICAMA I SIROM (Tjestenina po izboru)
Sastojci:
1 velika tikvica
200g sviježeg sira
vlasac
mlijeko sa smanjenim udjelom laktoze
sol i papar
1 jaje, po potrebi
Priprema: Očistite i naribajte tikvicu, dodajte usitnjen vlasac i sir te začinite smjesu.Skuhanu tjesteninu pomiješajte sa smjesom koju ste primpremili i stavite u vatrostalnu posudu, prelijte smjesom mlijeka i jaja i zapecite.
DESERT:
KOLAČ SA ZOBENIM PAHULJICAMA
Sastojci:
3 šalice zobenih pahuljica
3 šalice naribane jabuke (može se dodati i mrkva)
½ šalice šečera (stevija, agava sirup, med)
½ šalice maslinovog ulja
3 jaja
1 jogurt
1 prašak za pecivo
Priprema:
Sastojke izmješati, smjesa će biti rijeđa što je dobro. Peći u manjem kalupu 20 min do pola sata na 180C.
VEČERA:
NAMAZ OD SJEMENKI BUČE
Sastojci:
250g svježeg sira
1 žlica sjeckanog peršina
2 žlice bučinog ulja
25g prženih sjemenki buče
malo crvene paprike u prahu
mljeveni kim cca 1/2 žličice
sol, papar
Vlasac
Priprema: Vilicom usitnite sir, narežite vlasac i usitnite sjemenke. Začinite smjesu i izradite mikserom.
TUČENA JAJA SA ŠPINATOM
Sastojci:
2 jaja
1 tanka šnita slanine
šaka mladog šinata
1 žlica svježeg sira
Priprema: Jaja umutiti u posudi. Malo slanine 1 tanka šnitica narezati na male kockice, usitniti špinat, veliku žlicu svježeg sira. Sve to dodati jajima, posoliti i dodati malo mlijeka-po potrebi. Sve to skupa stvaiti na vruću tavu i ispeći.
Više savjeta za prehranu kod netolerancije na laktozu.