Izrada sladoleda ne mora biti lukava igra, proces zahtjeva tek malo strpljenja, posebno za ove recepte koji obiluju nutritivno bogatim namirnicama koje se isplati barem jednom isprobati i uživati u sladoledu kao zdravoj poslastici.
Ove deserte obožavaju brojne ljubiteljice zdrave ishrane, a nalaze se u popularnoj kuharici Honestly Healthy koja promovira alkalnu ishranu a čiji je temelj konzumiranje samo namirnicama pomoću kojih se pH vrijednost u organizmu održava između idealnih 7.35 do 7.45 jedinica.
I NE TAKO OBIČAN SLADOLED OD JAGODE
Sastojci:
- 250g jagoda
- 225ml kokosovog vrhnja
- 2 žlice sirupa od agave
- ¼ žličica vanilije u prahu
- ½ žličice limunova soka
Priprema:
1. Nasjeckajte 50 g jagoda i stavite ih na stranu
2. Preostale sastojke izmiksajte u blenderu u glatku smjesu. Izlijte smjesu u zdjelu i umiješajte nasjeckane jagode.
3. Stavite u zamrzivač i kada se rubni dijelovi smjese počnu pretvarati u ledene kristalčiće izvadite smjesu izradite mikserom i vratite u zamrzivač na još pola sata te poslužite.
OKREPLJUJUĆI SLADOLED OD BOROVNICA
Sastojci:
- 100g indijskog oraščića
- 180g zamrznutih borovnice
- 80ml vode
- 2 žlice agavinog sirupa
Priprema:
1. Sve sastojke ubacite u blender i izmikasjte u glatku smjesu, nekoliko oraščića nasjeckajte i ostavite sa strane.
2. Smjesu izulijte u posudu i zamrznite na 15 minuta potom je izradite mikserom umiješajte nasjeckane oraščiće i ponovno vratite u zamrzivač na pola sata.
>>Sladoled od Nutelle: Recept za početnike od samo 4 sastojka
>>Zdravi liz: 3 dodatna razloga za omiljeni sladoled
ČOKOLADNA ZDRAVA RAPSODIJA
Sastojci:
50 ml kozjeg mlijeka
150g ksilitola (ksilitol je zdrava zamjena za šećer a radi se od brezine kore, inače se nalazi i u kukuruzu, šljivama, jagodama i malinama; može se pronaći u trgovinama zdrave prehrane)
3 velika žumanjka
475ml ovčjeg jogurta
1 žličica ekstrakta vanilije
½ žličice vanilije u prahu
3 žlice kakao praha
2 žlice sirovog kakao maslaca, rastopljenog
Priprema:
1. Kozje mlijeko i 100g ksilitola zagrijte u uz stalno miješanje, dok se ksilitol ne rastopi.
2. Umutite žumanjke s preostalim ksilitolom u velikoj zdjeli, te postupno dodajte vruću smjesu mlijeka i izradite mikserom u glatku smjesu. Sve vratite smjesu u tavu i kuhajte, stalno miješajući na srednjoj temperaturi oko 3 minuta, odnosno dok se krema ne zgusne i počne se odvajati od žlice. Smjesa ne smije provrijeti.
3. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi, povremeno miješajući kako se ne stvorile grudice. U međuvremenu izmiješajte jogurt, ekstrakt vanilije i vaniliju u prahu prah u veliku zdjelu. Postupno umutite prvu smjesu u jogurt smjesu.
4. Umiješajte kakao prah i rastopljeni kakao maslac te izradite mikserom u krem smjesu sada sve zajedno kako bi dobili sladoled. Sve izlijte u jednu posudu i zamrznite na pola sata izvadite razradite mikserom te ponovno vratite u zamrzivač na sat vremena.